Biznismen blizak Putinu bit će novi američki državni sekretar

Tillerson je sklapao poslove sa Rusijom (AP)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump i službeno je objavio nominaciju Rexa Tillersona, izvršnog direktora i predsjednika naftne kompanije ExxonMobil, za funkciju državnog sekretara.

“Tillerson nema diplomatskog niti vanjskopolitičkog iskustva, a poznat je kao čovjek koji je vješt u postizanju poslovnih sporazuma. Kontroverzna je njegova veza s Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”, javio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Rick Perry ministar energetike

Donald Trump izabrao je bivšeg guvernera Texasa Ricka Perryja da predvodi Ministarstvo energetike, prenose agencije nezvaničnu informaciju.

Dva puta predsjednički kandidat, Perry je bio žestoki kritičar Trumpa tokom izborne utrke u 2016. godini, nazivajući ga “rakom za konzervativce”.

Kasnije je podržao republikanskog predsjedničkog kandidata i izjavljivao je kako je voljan raditi u Trumpovoj administraciji.

Jedan od Perryjevih najupečatljivijih momenata iz njegove prve kandidature za Bijelu kuću bio je kada se u debati nije mogao sjetiti treće od tri savezne agencije koje je obećao eliminirati ako bude izabran.

Agencija koju je zaboravio bilo je Ministarstvo energetike.

Tillerson je prije nekoliko godina primio ruski Orden prijateljstva, podsjećaju američki mediji.

Savjetnica novoizabranog američkog predsjednika Trumpa, Kellyanne Conway izjavila je ranije da je Tillerson primamljiv kao kandidat za državnog sekretara, jednim dijelom i zbog toga što je sklapao poslove sa Rusijom i da ima dugotrajne i odgovarajuće odnose sa ruskim zvaničnicima.

Mitt Romney se ne spominje u posljednjih nekoliko dana.

Pobjeda Trumpa u Wisconsinu

Ranije je završeno ponovno prebrojavanje glasova u američkoj državi Wisconsin, čime je potvrđena pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, saopćila je izborna komisija te države, prenosi AFP.

Prema podacima, Trump je u Wisconsinu osvojio više od 22.000 glasova od protivkandidatkinje Hillary Clinton.

Izborna komisija u Pennsylvaniji potvrdila je Trumpovu pobjedu na izborima održanim 8. novembra. U toj državi on osvojio 44.000 glasova više od Clinton.

Ponovno prebrojavanje glasova zatražila je Jill Stein iz Zelene partije, a osim u te dvije države, prebrojavanje je tražila i u Michiganu.

Američki sudija iz Pennsylvanije odbacio je ranije zahtjev Jill Stein za ponovnim brojanjem glasova u toj državi.

Odbačen je i njen zahtjev za provjeru glasačkih mašina, s obzirom da su postojale sumnje da su hakirane.

Kako se navodi, te tri države su bitne za pobjedu Trampa.

Odgodio povlačenje sa čela poslovne imperije

U međuvremenu, Trump je odgodio za januar obraćanje javnosti o tome kako planira da se povuče sa čela svoje poslovne imperije da bi se posvetio upravljanju zemljom i izbjegao sukob interesa, rekao je Trumpov glasnogovornik Sean Spicer, javljaju agencije.

Novoizabrani američki predsjednik prošlog mjeseca je najavio da će 15. decembra održati konferenciju za novinare na kojoj će objasniti kako će se “u potpunosti” odvojiti od biznisa koji vodi širom svijeta, podsjeća Reuters.

Kazao je kako je trenutno fokusiran na odabir članova svog kabineta i druga imenovanja na visoke pozicije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Novi američki predsjednik kritizirao je program proizvodnje borbenih aviona i naveo da će za vrijeme njegove administracije američka vojska okončati preveliko trošenje.

Published On 12 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO