Apel medicinara iz Halepa: Želimo živjeti

Izvor: YouTube / Ayyam NewsPaper

Dr. Salem Abu al-Nasr, stomatolog iz opkoljenog Halepa, objavio je uznemirujući videosnimak u kojem govori o humanitarnoj situaciji u gradu 12. decembra, u trenutku dok Vladine snage tvrde da su zauzele 96 posto teritorije.

Dr. al-Nasr, koji je radio kao stomatolog u medicinskom centru u naselju Bustan al-Qasir, pojašnjava kako je bio primoran da pobjegne iz jednog od posljednjih naselja pod kontrolom pobunjenika, nakon bombardiranja Bustan al-Qasira.

“Situacija je apokaliptična. Ovdje je jako opasno zbog neprekidnog bombardiranja… iz svih vrsta oružja. Sve ovo se dešava na teritoriji od dva kvadratna kilometra na kojoj živi 80.000 ljudi, uglavnom civila”, kazao je Nasr.

Nade u međunarodnu zajednicu

Poruku je završio apelom međunarodnoj zajednici da prekine zračne napade sirijskih snaga na grad. “Polažemo naše nade u vas. Nadamo se da ćete odgovoriti na ovaj poziv kako god možete. Nadamo se da ćemo nastaviti živjeti, volimo život i nadam se da ćemo se ponovo susresti”.

Dr. al-Nasr je istaknuta ličnost u medicinskoj zajednici u dijelu grada pod kontrolom pobunjenika.

Aktivisti su prošle godine pokrenuli kampanju kako bi ga pobunjenici oslobodili, nakon što je bio uhapšen tokom obračuna s medicinskim djelatnicima u Halepu.

Od tada je redovno objavljivao poruke na Facebooku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO