Trump: Srezat ću troškove za lovac F-35

Dionice kompanije Lockheed Martin, jednog od najvećih proizvođača u vojnoj industriji, koja radi i za Pentagon, odmah su pale za 2,7 posto (Reuters)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump kritizirao je program proizvodnje borbenih aviona i naveo da će za vrijeme njegove administracije američka vojska okončati preveliko trošenje i uštedjeti milijarde dolara.

“Program lovaca F-35 i trošenje na njega izvan je kontrole. Milijarde dolara mogu se sačuvati i hoće kada su u pitanju vojni (i drugi) troškovi nakon 20. januara”, napisao je na svom Twitter-profilu.

Dionice kompanije Lockheed Martin, jednog od najvećih proizvođača u vojnoj industriji, koja radi i za Pentagon, odmah su pale za 2,7 posto.

Ova kompanija provodi i program razvoja i proizvodnje borbenog aviona F-35 Lightning II.

Predstavnici Lockheed Martina naveli su da je kompanija uložila velike napore da snizi cijenu ovog aviona.

“Od početka smo uložili stotine miliona dolara da smanjimo cijenu aviona za 70 posto od njegovih prvobitnih troškova i planiramo da će to biti približno 85 miliona dolara 2019. ili 2020. godine”, rekao je Jeff Babione, vođa ovog programa.

On je to naveo tokom posjete Izraelu, koji je dobio prvu seriju lovaca F-35, koju su naručile zračne snage ove zemlje.

Trump je već ranije snizio dionice Boeinga zbog svoje objave na Twitteru da ova kompanija traži previše novca za razvoj novog aviona Air Force One, koji će koristiti budući američki predsjednici.

Izvor: Agencije


Povezane

Kineska vlada saopštila je da je veoma zabrinuta da će odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama biti ozbiljno narušeni nakon što je Donald Trump rekao da ne može biti vezan tzv. politikom jedne Kine. Novoizabrani predsjednik već je razljutilo zvanični Peking razgovarajući s predsjednicom Tajvana.

Published On 12 Dec 2016

Zato što smatra da je cijena za novi Air Force One prevelika, novi američki predsjednik zatražio poništenje ugovora sa Boeingom.

Published On 07 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO