SAD ne prihvata odgađanje primirja u Halepu

Borbe i uništavanje infrastrukture u Halepu nastavljeni su (Reuters)

Rusija želi da se primirje u Halepu, kojim bi se civilima omogućilo da napuste taj sirijski grad, odgodi za nekoliko dana, saopćio je američki State Department, ocijenivši da je ruski prijedlog neprihvatljiv s obzirom na nastavljene napade na civile u Halepu.

“Umjesto da prihvate prijedlog SAD-a o hitnom prekidu vatre, Rusi su nas obavijestili da primirje ne može biti uvedeno još nekoliko dana, što znači da će se napadi sirijskog režima i onih koji ga podržavaju nastaviti dok bilo kakav sporazum ne stupi na snagu”, rekao je portparol State Departmenta John Kirby na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Kako je Kirby istakao, “s obzirom na tešku situaciju u Halepu i izvještaje o nastavljenim napadima na civile i infrastrukturu, to jednostavno nije prihvatljivo”.

Osvajanje Palmire moguća taktička varka

S druge strane, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ocijenio je tokom posjete Beogradu da prijedlozi SAD-a da se proglasi pauza u neprijateljskim djelovanjima u Siriji kako bi se napravili koordinirani koridori za povlačenje naoružanih ljudi i civila iz istočnog Halepa vode ka ćorsokaku.

“Već smo kroz to prošli. To će značiti da će ekstremisti još jednom imati priliku za oporavak. Nadam se da će prestati štedjeti naoružane ljude, da će SAD, kao ozbiljna sila, iskoristiti svoj utjecaj na ekstremiste i one koji kontroliraju naoružane ljude i da ćemo konačno moći riješiti problem, pošteno i prije svega vodeći računa o civilnom stanovništvu”, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije naveo je da ne isključuje mogućnost da napad grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na sirijski grad Palmiru iz iračkog Mosula ima za cilj da skrene pažnju sa Halepa.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijska vojska tvrdi da je u posljednjim fazama ofanzive s ciljem zauzimanja grada Halepa. Prije tri sedmice pobunjeničke grupe kontrolisale su velike dijelove istočnog Halepa, a sada tek malo područje na jugu grada. Pobunjenici su se danas povukli iz još šest kvartova.

Published On 12 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO