Papa pisao Assadu

Papa: 'Upućujem poziv svima na civilizirani izbor i da kažu odlučno NE uništenju i DA miru, ljudima Halepa i Sirije' (Reuters)

Papa Franjo poslao je pismo sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i ponovo pozvao na prekid nasilja i primjenu međunarodnog humanitarnog prava u zaštiti civila, objavio je Vatikan.

Pismo je poslano preko apostolskog nuncija u Siriji Marca Zenarija, koji je došao u Rim u novembru, kada je postao kardinal.

U pismu papa ponavlja poziv Assadu i međunarodnoj zajednici na prekid nasilja i mirno rješenje neprijateljstava.

Osuda nasilja

Papa osuđuje sve oblike ekstremizma i terorizma, bez obzira na to odakle stižu, i poziva predsjednika da garantira da se međunarodno humanitarno pravo u potpunosti poštuje s aspekta zaštite civila i pristupa humanitarne pomoći, dodaje se u saopćenju.

U nedjelju je pred okupljenim vjernicima papa podsjetio da se osjeća bliskim sirijskom narodu, koji je žrtva nasilja, posebno u Halepu, koji pada u ruke režima i njegovih saveznika nakon razorne ofanzive.

“Upućujem poziv svima na civilizirani izbor i da kažu odlučno ‘ne’ uništenju i ‘da’ miru, ljudima Halepa i Sirije”, rekao je papa.

Izvor: Agencije