Netanyahu za saradnju s Trumpom na ukidanju sporazuma s Iranom

Trump se tokom predizborne kampanje zalagao za privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da pruži veću podršku Izraelu i poručio da želi da sarađuje s njim na poništavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

Kazao je da postoji više načina da se poništi sporazum između Irana i svjetskih sila, koji je postignut 2015. godine, javlja AP.

“Imam pet stvari na umu“, rekao je Netanyahu.

Izraelski premijer je naveo da “zna“ Trumpa i da novoizabrani američki predsjednik ima “blagonaklona osjećanja prema jevrejskoj državi i narodu“.

Poništavanje sporazuma

Trump je tokom predizborne kampanje govorio da je sporazum sa Iranom katastrofalan i da će kao prioritet postaviti njegovo poništavanje.

Senat SAD-a odlučio je nedavno na još 10 godina produžiti zakon kojim se vlastima SAD-a omogućava da uvedu sankcije kompanijama koje posluju s Iranom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je nedavno da Iran poštuje svoje obveze prema nuklearnom sporazumu postignutom sa šest velikih sila, koji je stupio na snagu 16. januara.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Prema ovom sporazumu, sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor IAEA-e u idućih 15 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO