Cerar: Nema uvjetovanja pregovora Srbije pitanjem arhiva

Miro Cerar, Aleksandar Vučić, Slovenija, Srbija
Cerar je tokom susreta s Vučićem rekao da dvije zemlje sarađuju kad je riječ o arhivskim dokumentima (Tanjug)

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da njegova Vlada neće uvjetovati pregovore Srbije s Europskom unijom otvorenim bilateralnim pitanjima, kao što je pitanje arhivske građe iz vremena bivše SFRJ, koja je u Sloveniji uništena, a čije su kopije i danas u Beogradu.

“To bi predstavljalo zloporabu procedure”, kazao je on odgovarajući na zastupničko pitanje oporbe zašto je Vlada požurila s davanjem suglasnosti na pregovaračko poglavlje 26 (obrazovanje i kultura) između Srbije i EU-a i tako propustila priliku da od Srbije dobije kopije nekih ugovora i važne povijesne građe koja se odnosi na Sloveniju, a nedostupna je njenim povjesničarima i istraživačima, jer su originali uništeni pred osamostaljivanje Slovenije 1991. godine.

Na dobijanju arhivske građe se radi

Zastupnik oporbene Slovenske demokratske stranke Branko Grims kazao je da pritom ne misli samo na 43 međunarodna ugovora koja je Srbija prije dva mjeseca obećala dati Cerarovoj vladi, nego i na osjetljivu nedostupnu građu, primjerice, povijesne dokumente o djelovanju političke policije i tajnih službi u vrijeme komunizma u Sloveniji, koji bi trebali biti dostupni slovenskim istraživačima, a nisu.

“Svjesno ste bacili kroz prozor jedini pravno učinkovit način da dođemo do tih dokumenata”, kazao je Grims, dodavši da su zemlje uključene u proces približavanja Uniji “otvorenije” i za rješavanje bilateralnih otvorenih pitanja, što se, po njegovim riječima, dogodilo i onda kad je Hrvatska pristala na rješavanje graničnog prijepora arbitražom 2009. godine.

Cerar se s time nije složio, ocijenivši da bi uvjetovanje Srbije bilo kršenje procedure te dodao da je Sloveniji Europska komisija preporučila da dade suglasnost na otvaranje i zatvaranje pregovaračkog poglavlja 26, jer za to poglavlje nisu predviđena mjerila.

Cilj nam je isti, nismo ništa propustili, na dobivanju arhivske građe iz Srbije se radi, a Srbija će s EU-om pregovarati još više godina, naveo je u polemici sa zastupnikom slovenski premijer, ocijenivši neke njegove izjave kao pokušaj da se Slovenija “blamira” na međunarodnom planu.

‘To će nas koštati kao i sa Hrvatskom’

Grims je, pak, Cerarovo stajalište ocijenio politički naivnim i optužio premijera da je “svjesno” propustio djelovati u interesu države.

“Bojim se da će nas to koštati kao i u slučaju arbitraže s Hrvatskom”, kazao je Grims.

Dodao je kako za propuste koje su napravili bivši slovenski arbitar Jernej Sekolec i bivša dužnosnica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik i štetu koja je time izazvana nitko nije odgovarao iako su oni na “otvorenoj”, odnosno nezaštićenoj telefonskoj liniji razgovarali o tome kakve će biti odluke arbitražnog suda i kakva su stajališta pojedinih arbitara.

Izvor: Agencije