Assadove snage drže 90 posto istočnog Halepa

Pad Halepa bio bi ključan za rat u Siriji, smatraju analitičari

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u ponedjeljak ujutro osvojile su četvrt Sheikh Saeed u istočnom Halepu, nakon što su se u tom dijelu grada snažne borbe odvijale tijekom vikenda.

“Vojska sada kontrolira čitav Sheikh Saeed”, potvrdio je Sirijski opservatorij za ljudska prava, navodeći kako snage režima sada kontroliraju 90 posto istočnog Halepa koji je još donedavno bio utvrda pobunjenika.

Bombardiranja istočnog Halepa tijekom noći i ujutro bila su najintenzivnija u posljednjih nekoliko dana, kažu svjedoci.

Izvori bliski Slobodnoj sirijskoj vojsci potvrdili su Al Jazeeri da je Sheikh Saeed pao, samo dan nakon što su susjedni kvart Al-Madi također zauzele vladine snage.

Ruska strana priopćila je u međuvremenu kako je kroz posljednja 24 sata 13.346 civila pobjeglo iz istočnog Halepa, a da je 728 pobunjenika položilo oružje i prešlo u zapadni dio grada.

Ključ rata u Siriji

Pad Halepa bio bi ključan za rat u Siriji jer bi njime snage sirijskog režima bile ohrabrene za pokušaj vraćanja kontrole nad cijelom državom, a ustanici će primiti udarac od kojeg se neće moći oporaviti, piše AFP.

Analitičari smatraju da će praktički neizbježna pobjeda vladinih snaga u najmnogoljudnijem gradu te države dati ogromnu prednost predsjedniku Al-Assadu.

“Halep je stvarna točka preokreta ovog rata, jednaka Staljingradu”, tvrdi stručnjak za tu bliskoistočnu državu Fabrice Balanche, referirajući se na pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacistima, bitku koja je promijenila tijek Drugog svjetskog rata. 

“Assad je bez Halepa bio polupredsjednik”, ističe Balanche, analitičar Vašingtonskog Instituta za politiku Bliskog istoka, dodajući kako se Assad “ovom pobjedom može predstaviti kao predsjednik cijele Sirije”.

Ustanici su Halep zauzeli sredinom 2012. godine, samo godinu dana nakon što su diljem zemlje izbili prosvjedi. Istočni dio tog grada postao je snažan simbol otpora Assadovom režimu.

Tamošnje vlasti izdržale su godine žestokog bombardiranja i opsadu koja je pokrenuta u srpnju ove godine.

Kad je sirijska vojska sredinom studenog započela masovni napad uz podršku artiljerije i ruskih zračnih snaga, gotovo sve istočne četvrti doživjele su slom. 

Istočni Halep pred padom

Snage vlade i njihove savezničke milicije sada kontroliraju 90 posto nekad oporbenog uporišta.  

“Gotov je mit o umjerenoj oporbi u Halepu koja može predstavljati političku i vojnu alternativu sirijskom režimu”, zaključuje Balanche. 

Yezid Sayigh, viši suradnik na bliskoistočnom Carnegie centru u Bejrutu, također smatra kako će pobjeda sirijske vojske u Halepu preokrenuti putanju rata. 

“Prešli smo točku nakon koje opozicija može imati neku nadu u preokret”, tvrdi Sayigh.

Oslobađanje Halepa iznimno je politički važno za sirijsku vladu koja je opozicijske vlasti u istočnim dijelovima tog grada vidjela kao velik izazov za svoj legitimitet.

“Assad će slomiti kralježnicu naoružanoj opoziciji, a ideja da se režim može vojno pobjediti će se rasplinuti”, dodaje Sayigh. 

Pobunjenici će nakon gubitka Halepa biti ograničeni na sjeverozapadni Idlib i male enklave unutar provincija Damask i Dara, te se ne mogu nadati podršci svojih turskih, zapadnih ili zaljevskih saveznika. 

Kurdske snage držat će dijelove sjeverne i sjeveroistočne Sirije, skupina ISIL će braniti svoje teritorije na sjeveru i istoku, a Assad će kontrolirati tri najvažnija grada – Halep, Damask i Homs.

Pod svojom kontrolom će imati i gotovo sve najnapučenije dijelove države, većinu zračnih luka i granicu s Libanonom. No analitičari smatraju da se vlada neće zaustaviti na tome. 

“Zauzimanje Halepa će omogućiti da se 30.000 vojnika sirijske vojske rasporedi drugdje”, pojašnjava Balanche. 

Istočna Ghouta novi cilj

Jedna od izglednih meta je istočna Ghouta, ključna pobunjenička enklava istočno od Damaska. 

Douma, tamošnji najveći grad, “ne želi doživjeti istu sudbinu kao Halep”, ističe Balanche. 

Sirijska vojska bi mogla napasti i Al-Bab, grad u rukama ISIL-a koji se nalazi na ključnoj ruti između Halepa i granice s Turskom. Turske snage već napreduju prema tom gradu, no Damask si ne smije dopustiti da izgubi tu utrku. 

Sayigh naglašava kako bi sirijska vlada sada mogla raditi na osiguravanju cijelog zapada države, od turske granice na sjeveru, do Jordana na jugu. Osim toga, postoje još dvije mogućnosti.

Jedna je da će se režim okrenuti istoku, prema Raqqi, kako bi se pokazao ključnim partnerom protiv ISIL-a, tvrdi stručnjak iz Bejruta, te kaže da je drugi scenarij da se usredotoči na osiguravanje Halepa, “zadržavanje opozicije u Idlibu i zatim da otkida dio po dio” neprijateljskog teritorija, dodaje Sayigh. 

Izvor: Al Jazeera i agencije