UNICEF: Sva djeca Halepa doživjela traumu

Djeca smatraju da je normalno da ih bombardiraju, da bježe, da su gladni, da se kriju u bunkerima (EPA)

Sva djeca u razorenom sirijskom gradu Halepu doživjela su traumu nakon pretrpljenog najgoreg nasilja u građanskom ratu u toj zemlji, saopćio je Radoslav Ržehak iz kancelarije UNICEF-a u Halepu.

Sva djeca pate i traumatizirana su, rekao je Ržehak, prenio je Tanjug agenciju AFP.

“Nikada u svom životu nisam vidio tako dramatičnu situaciju, kao ovu koja se dešava djeci u Halepu”, kazao je on.

Kako se navodi, deseci hiljada djece u tom sirijskom gradu bili su svjedoci najkrvavijih faza rata, gotovo šest godina.

Ržehak je istakao i da pola miliona djece u Halepu treba neku vrstu psihološke ili socijalne podrške, uključujući i 100.000 djece kojima je potrebna višestruka pomoć.

“Prve psihosocijalne procjene pokazale su da djeca iz istočnog Halepa gube svoj osnovni odbrambeni instinkt. Neka djeca, koja imaju pet, šest godina, rođena su za vrijeme rata i znaju samo za rat i bombardiranje. Ta djeca smatraju da je normalno da ih bombardiraju, da bježe, da su gladni, da se kriju u bunkerima”, kazao je Ržehak.

Mjesto umiranja

Prema njegovim riječima, ta trauma će kod njih trajati veoma dugo, jer takvo stanje za njih nije opasnost već svakodnevni život.

U zapadnom Halepu na djecu je ozbiljno utjecalo to što su gledali drugove iz razreda, ili učitelje kako umiru uslijed bombardiranja škola.

“Mjesto na kome su bili najsigurniji postalo je mjesto gdje umiru”, rekao je Ržehak i dodao da je rat ugrozio sposobnost roditelja da brinu o svojoj djeci.

“Teško je kriviti njih jer i oni prolaze kroz noćnu moru”, zaključio je Ržehak.

Od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011. godine, poginulo je više od 300.000 ljudi, a milioni su primorani da napuste svoje domove.

Izvor: Agencije