Italijanski predsjednik povjerio mandat Gentiloniju

Očekuje se da će Gentiloni početi konsultacije sa političkim snagama kako bi se formirala nova vlada (EPA)

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella povjerio je mandat ministru vanjskih poslova Paolu Gentiloniju.

Očekuje se da će Gentiloni početi konsultacije sa političkim snagama kako bi se formirala nova vlada, navodi agencija Reuters, podsjećajući da je dosadašnji premijer Matteo Renzi podnio ostavku u ponedjeljak poslije poraza na referendumu o ustavnim promjenama koje je predložio.

Gentiloni se danas sastao sa Mattarellom, a italijanski mediji navode da on treba formirati novu vladu i stvoriti uvjete za prijevremene izbore.

Očekuje se da će Mattarella tokom dana objaviti i plan o tome kako namjerava riješiti krizu italijanske vlade.

‘Renzijev avatar’

Poslanik i utjecajni član italijanskog opozicionog “Pokreta pet zvjezdica” Alessandro di Battista, ranije je kazao da je Gentiloni “avatar” bivšeg premijera Mattea Renzija.

“Nakon poraza na referendumu (o ustavnim promjenama) Renzi je trebalo da ode iz politike, a umjesto toga on ukazuje Mattarelli na Gentilonija, svojeg ‘avatara’, ko zna kojeg po redu profesionalnog politikanta kojem je u interesu da građani izgube suverenitet”, napisao je Di Battista na svom Facebook profilu.

On je najavio da će njegov pokret “reagirati kao i uvijek nenasilno” na ovaj plan.

Funkcionirajuća vlada

Italijanski predsjednik je nakon konsultacija sa političkim partijama ranije rekao da država hitno treba “u potpunosti funkcionirajuću vladu”.

Također je naglasio da se izbori ne mogu održati prije potrebne harmonizacije različitih pravila koja uređuju izbore za dva doma parlamenta.

Parlamentarni izbori u Italiji trebaju se održati 2018. ali mnogi političari zalažu se za njihovo ranije održavanje.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši glumac, komičar, zabavljač, bloger i aktivist Grillo se zalaže za što hitnije izbore, a predviđaju da bi njegov Pokret Pet zvjezdica lako mogao na vlast.

Published On 05 Dec 2016

Italijanski zastupnici krajem sedmice glasat će o prijedlogu budžeta te zakonu o ekonomskoj stabilnosti.

Published On 05 Dec 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO