Iran: Protest britanskom ambasadoru zbog izjave Therese May

Britanija i Iran su razmijenili ambasadore u septembru (Reuters)
Britanija i Iran su razmijenili ambasadore u septembru (Reuters)

Iran je pozvao britanskog ambasadora na razgovor kako bi protestovao zbog izjave britanske premijerke Therese May koja je optužila Teheran za “agresivne regionalne akcije”.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Gasemi rekao je da je protest ambasadoru Nicholasu Hoptonu izazvan “neodgovornim, provokativnim i neprijateljskim” navodima Therese May na samitu arapskih zemalja Zaljeva prije četiri dana, prenosi IRNA.

Ona je tada na sastanku sa liderima Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla da sve strane moraju “da rade zajedno na suzbijanju agresivnih regionalnih akcija Irana, bilo u Libanu, Iraku, Jemenu, Siriji ili u samom Zaljevu”.

“Očekujemo da se takve neprihvatljive opaske više ne ponove”, rekao je Gasemi i dodao da izjava britanske premijerke šteti bilateralnim odnosima, prenosi AFP.

Politika podrške terorizma

“Dok je regionalna politika Irana zasnovana na miru i sigurnosti, žalosno je i iznenađujuće što britanski zvaničnici i premijerka ne primjećuju da neke zemlje u regionu vode politiku podržavanja terorizma”, rekao je Gasemi.

Britanija i Iran su razmijenili ambasadore u septembru, više od godinu dana pošto je London ponovo, poslije skoro četiri godine, otvorio ambasadu u Terehanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO