Ukrajina spremna kupiti ruski gas

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak ujutro kako vjeruje da je sporazum postignut (EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak ujutro kako vjeruje da je sporazum postignut (EPA)

Ukrajina je izrazila spremnost da od Rusije kupi od 1,5 do četiri milijarde kubnih metara gasa ove zime.

Rusija je potvrdila da je spremna da omogući isporuku gasa u Evropsku uniju i Ukrajinu, saopćio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak nakon trilateralnih pregovora Rusije, Ukrajine i Evropske komisije održanih u Briselu.

“Pregovori su bili konstruktivni, prilično sadržajni, detaljno smo analizirali situaciju u vezi sa isporučivanjem gasa u zimskom periodu Ukrajini, kao i omogućavanje pouzdanog tranzita ruskog gasa evropskim potrošačima“, rekao je Novak.

Konsultacije će biti nastavljene

On je kazao da je ukrajinska strana izrazila spremnost da kupi između 1,5 i četiri milijarde kubnih metara gasa u zimskom periodu kako bi omogućila pouzdano snabdijevanje ukrajinskih potrošača, ali i tranzit za evropske potrošače, prenosi Sputnik.

“Ruska strana i Gazprom su potvrdili spremnost da isporučuju ruski gas Ukrajini u okviru postojećeg ugovora, koji je na snazi do 2020. godine, zaključno s krajem 2019. godine“, rekao je Novak.

On je naveo da će ukrajinski Naftogaz i ruski Gazprom nastaviti konsultacije o isporuci gasa.

“Ruska strana je spremna da osigura pouzdanu isporuku gasa kako Ukrajini, tako i evropskim potrošačima u okviru ugovora koji su na snazi od 2009. godine“, dodao je Novak.

Rusija, Ukrajina i Evropska komisija tokom pregovora u Briselu o gasu bili su blizu zaključivanja sporazuma, ali je potrebno da se njegov format dodatno razmotri, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije za energetski savez Maroš Šefčovič nakon sastanka.

“Trilateralni format je danas ponovo pokazao svoju efikasnost. Uz posredovanje Evropske komisije postignut je suštinski napredak o kupoprodaji gasa, ali treba dodatno raditi na tome. Strane su bili blizu zaključivanju sporazuma danas, ali je potrebno razmotriti format sporazuma. Uvjerili su me da će dijalog biti nastavljen“, rekao je Šefčovič.

Evropska komisija je, kazao je on, spremna da, ukoliko bude potrebno, učestvuje u daljim razgovorima u trilateralnom formatu.

Ukrajinske vlasti su ranije ove godine tvrdile da im ruski gas više nije potreban.

Izvor: Agencije


Povezane

Energetska kriza u Ukrajini se nastavlja. Kijev tvrdi da im ruski plin više nije potreban. Istovremeno, prekinuta je opskrba Krima strujom, što je izazvalo revolt Moskve, koja je kao kontramjeru uvela restrikcije na izvoz uglja za Ukrajinu.

Koliko napetost između Ukrajine i Rusije može  ugroziti snabdijevanje Evrope plinom? Da li zemlje regije imaju alternativna rješenja? Može li se Evropa osloboditi zavisnosti od ruskog plina? Da li je gradnja gasovoda Južni tok dovedena u pitanje?U ovoj emisiji govorićemo o snabdijevanju, mogućnostima i problemima u snabdijevanju plinom zemalja regije. Naši gosti su: u Sarajevu […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO