Počast u mauzoleju: Castro i Che Guevara opet zajedno

Castro i Che Guevara: Povorka s Castrovim ostacima krenula je iz Havane i u srijedu prošla kroz nekoliko gradova (Reuters)

Dvojica najpoznatijih revolucionara privremeno su ujedinjena u četvrtak, pošto je prah Fidela Castra stigao u mauzolej u kojem se čuvaju kosti njegova druga revolucionara Ernesta Che Guevare, u sklopu trodnevne povorke za preminulog kubanskoga vođu, prenose agencije.

Castrovo je tijelo kremirano, a pepeo se vozi u vojnom karavanu koji ide rutom od Havane prema Santiagu de Cubi, u suprotnome smjeru od onoga kojim se 1959. godine kretala Castrova gerilska grupa u borbi za zbacivanje predsjednika Fulgencija Batiste koga su podržavale Sjedinjene Američke Države.

Nekoliko hiljada ožalošćenih okupilo se da pozdravi karavan ispred mauzoleja u Santa Clari, gradu u kojemu je Guevara, argentinski ljekar koji je postao revolucionar, izbacio iz tračnica oklopni vlak u borbi protiv Batistine vojske, što je možda prevagnulo u korist pobunjenika.

Velika Fidelova fotografija koja ga prikazuje s beretkom na glavi kako maršira u borbi, postavljena je na podnožju gotovo sedam metara visokog Guevarina spomenika. Riječi na fotografiji poručuju: „Do pobjede, uvijek!“, fraza koju je Guevara napisao u oproštaju s Fidelom.

Ratni drugovi

Na pozornici, muzičari i pozorišne grupe izveli su program u sklopu oproštaja s nekadašnjim vođom.

„Ovo je za nas sveto mjesto, jer ovdje počiva Che. Sada će ovdje prenoćiti Fidel pored svoga ratnog druga“, rekao je Pedro Pineda (70), radnik na farmi za proizvodnju mesa.

Ranije, ulice kojima je prolazila pogrebna kolona bile su preplavljene ljudima koji su uzvikivali „Fidel!“ i nosili male kubanske zastave za čovjeka koji je vladao Kubom 49 godina mješavinom karizme i čelične volje, stvorivši komunističku državu na pragu SAD-a i postavši centralnom figurom Hladnog rata.

Povorka s Castrovim ostacima krenula je iz Havane i u srijedu prošla kroz nekoliko gradova.

Kovčeg s njegovim prahom preko noći ostaje u mauzoleju u kojemu počivaju Guevarine kosti nakon čega se put nastavlja prema Santiago de Cubi, jugoistočnome gradu u kojemu je Castro počeo pobunu protiv Batiste 1953. godine.

Ondje će Castro biti pokopan u nedjelju na groblju koje je također i posljednje počivalište nacionalnog junaka Josea Martija i muzičkog  fenomena Compaya Segunda.

Izvor: Agencije


Povezane

Deseci hiljada Kubanaca čekaju u nekoliko kilometara dugom redu ispred mauzoleja na trgu revolucije u Havani da se oproste od njihovog bivšeg lidera. Škole i javne institucije su zatvorene, a na Kubi je proglašena devetodnevna žalost. Urna s pepelom Fidela Castra sutra bi trebalo da krene na put širom zemlje. Lucia Newman izvještava. 

Published On 29 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO