I Senat za produženje sankcija Iranu na još 10 godina

Iran, Nuklearna energija, Nuklearni reaktor
Teška voda koristi se u nuklearnim reaktorima za usporavanje neutrona koji nastaju nuklearnom fisijom (AP)

Senat SAD-a odlučio je u četvrtak na još 10 godina produžiti zakon kojim se vlastima SAD-a omogućava da uvedu sankcije kompanijama koje posluju s Iranom.

Senatori su jednoglasno, sa 99 glasova za, podržali prijedlog zakona o obnavljanju desetljeće starih sankcija nakon što je Predstavnički dom učinio to isto u studenom.

Članovi Kongresa SAD-a smatraju da će taj zakon omogućiti američkoj vladi da kazni Iran ako Teheran ne ispuni uvjete nuklearnog sporazuma.

‘Mjera ne krši nuklearni sporazum’

Bijela kuća još uvijek razmatra tekst zakona, ali dužnosnici kažu da ta mjera ne krši nuklearni sporazum s Iranom, što je bio uvjet koji je odlazeći predsjednik Barack Obama naveo za njegovo potpisivanje, prenosi Tanjug agenciju AP.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je nedavno da Iran poštuje svoje obveze prema nuklearnom sporazumu postignutom sa šest velikih sila, koji je stupio na snagu 16. siječnja ove godine.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. srpnja 2015. sporazum kojim se ograničava njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Prema ovom sporazumu, sve iranske nuklearne aktivnosti stavljene su pod nadzor IAEA-e u idućih 15 godina.

Izlazak iz ekonomske izolacije

U siječnju ove godine Iran je i službeno izašao iz ekonomske izolacije, u kojoj se nalazio godinama.

To je uslijedilo nakon potvrde Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija da je Iran ispunio sve mjere u skladu sa Sporazumom o nuklearnom programu sa šest svjetskih sila.

Izravna posljedica ovog sporazuma bilo je odmrzavanje sredstava vrijednih 100 milijardi dolara, koja je Iran imao u bankama diljem svijeta.

Izvor: Agencije