Saradnja Turske i SAD-a u ofanzivi na Raqqu

Dunford i Akar dogovarali djelovanje vojski SAD-a i Turske u Iraku i Siriji (AP)

Turska i Sjedinjene Američke Države dogovorile su saradnju na planu osvajanja i zadržavanja sirijskog grada Raqqe, svojevrsne prijestolnice teritorije koju kontrolira oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavio je Pentagon.

Više detalja nije objavljeno no Ministarstva odbrane SAD-a saopćilo je kako je general Joseph Dunford kazao kako će „koalicija i Turska raditi zajedno na dugoročnom planu kada je riječ o preuzimanju, čuvanju i upravljanju Raqqom“.

Prvi čovjek američkog Generalštaba je govorio nakon susreta sa turskim kolegom, generalom Hulusijem Akarom u Ankari.

Generali su se sastali kako bi koordinirali planiranje operacija u raznim područjima, uključujući Raqqu, Mosul i druge lokacije u Siriji i Iraku, navode iz Pentagona.

„Očito je kako smo bliski saveznici, no samo želimo zaista biti sigurni da smo potpuno usaglašeni kako bi radili na nekim veoma problematičnim pitanjima“, istakao je Dunford.

Pitanje kontrole grada

Tokom proteklog vikenda, Sirijske demokratske snage (SDF) su, uz pomoć SAD-a, pokrenule operaciju izoliranja grada Raqqe, no ova grupa stvara brigu Turskoj jer je predvode PKK, YPG i druge kurdske organizacije koje Ankara smatra terorističkim.

Američko vojno vodstvo smatra kako bi SDF imao ulogu u izoliranju grada, a ne u kontroli Raqqe.

„Uvijek smo znali kako SDF nije rješenje za vladanje i održavanje Raqqe. Sada radimo na tome da pronađemo pravu kombinaciju snaga i jedinica za potrebne operacije“, istakao je prvi čovjek vojske SAD-a.

Iz Turske predlažu da lokalni Arapi uđu i kontroliraju grad.

Dunford je također priznao kako je potrebna „dominantno arapska i snaga sunitskih Arapa“ za ovu operaciju.

„Postoje i slične snage, tu je i umjerena sirijska opozicija, snage Sirije i snage Slobodne sirijske vojske“, dodao je.

Izvor: Agencije