Turska policija vodenim topovima na demonstrante

Napadnuta je policijska stanica (EPA)

Turska policija koristila je vodene topove i suzavac tokom demonstracija u Istanbulu, kako bi spriječila učesnike protesta da marširaju do ureda opozicionog lista čiji su uposlenici uhapšeni.

Protest u centru Istanbula, kako javlja Reuters, uslijedio je nekoliko sati nakon što su turske vlasti naredile i formalno hapšenje devet novinara i zaposlenih jedne od vodećih opozicionih novina u Turskoj, Cumhuriyet, nakon što su privedeni u ponedjeljak.

Novinari i drugi zaposleni tog lista uhapšeni su zbog navodne podrške neuspjelom pokušaju vojnog udara 15. jula. Evropska unija okarakterisala je hapšenja  kao ugrožavanje slobode izražavanja.

U međuvremenu, grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) saopćila je da stoji iza bombaškog napada u kojem je poginulo devetero ljudi, na jugoistoku Turske, saopćio je američki posmatrački servis.

“Borci Islamske države detonirali su vozilo natovareno eksplozivom ispred sjedišta turske policije u Diyarbakiru u jugoistočnoj Turskoj”, izvijestila je posmatračka grupa SITE citirajući agenciju Amaq, koju ISIL često koristi kada preuzima odgovornost za napade.

U audioporuci objavljenoj ranije ove sedmice, lider ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi prekinuo je jednogodišnju šutnju i pozvao borce izvan Mosula da vrše napade u Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

Borce u Mosulu je pozvao da drže svoje položaje i da se ne povlače.

Turska intervencija

Turske trupe stacionirane su u vojnoj bazi nadomak Mosula, a retorika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pobudila je bojazan od širenja turske vojne intervencije u Iraku.

“Napad bi mogao biti osveta [ISIL-a] zbog činjenice da je Turska članica koalicije koja se bori protiv ISIL-a”, kazao je za Al Jazeeru Bulent Aliriza, direktor Projekta Turska.

On dodaje da je zahvaljujući turskoj podršci sirijskim opozicionim borcima “djelotvorno spriječeno stvaranje kurdskog pojasa u sjevernoj Siriji, što je bez sumnje, razljutilo YPG”.

Turska tretira kurdske Jedinice za narodnu zaštitu [YPG] dijelom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je ranije bila okrivljena za napad na policijsku stanicu u Diyarbakiru, najvažnijem turskom gradu s kurdskom većinom.

Hapšenje kurdskih lidera

Napad se dogodio nekoliko sati poslije hapšenja vođe i zastupnika prokurdske Narodne demokratske partije (NDP).

Turski premijer Binali Yildirim je rekao da su oni privedeni u skladu sa zakonom.

“Izabrani zvaničnici koji ohrabruju terorizam moraju da se suoče sa pravnim postupcima”, poručio je Yildirim, prenio je Reuters.

Među 12 uhapšenih je i lider NDP Selahattin Demirtas kog svjetski mediji nazivaju “Kurdski Obama”.

Uhapšena je i kopredsjednica NDP-a Figen Yuksekdag. 

Turska optužuje NDP za povezanost sa PKK-om, koga SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije