Turska policija vodenim topovima na demonstrante

Napadnuta je policijska stanica (EPA)

Turska policija koristila je vodene topove i suzavac tokom demonstracija u Istanbulu, kako bi spriječila učesnike protesta da marširaju do ureda opozicionog lista čiji su uposlenici uhapšeni.

Protest u centru Istanbula, kako javlja Reuters, uslijedio je nekoliko sati nakon što su turske vlasti naredile i formalno hapšenje devet novinara i zaposlenih jedne od vodećih opozicionih novina u Turskoj, Cumhuriyet, nakon što su privedeni u ponedjeljak.

Novinari i drugi zaposleni tog lista uhapšeni su zbog navodne podrške neuspjelom pokušaju vojnog udara 15. jula. Evropska unija okarakterisala je hapšenja  kao ugrožavanje slobode izražavanja.

U međuvremenu, grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) saopćila je da stoji iza bombaškog napada u kojem je poginulo devetero ljudi, na jugoistoku Turske, saopćio je američki posmatrački servis.

“Borci Islamske države detonirali su vozilo natovareno eksplozivom ispred sjedišta turske policije u Diyarbakiru u jugoistočnoj Turskoj”, izvijestila je posmatračka grupa SITE citirajući agenciju Amaq, koju ISIL često koristi kada preuzima odgovornost za napade.

U audioporuci objavljenoj ranije ove sedmice, lider ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi prekinuo je jednogodišnju šutnju i pozvao borce izvan Mosula da vrše napade u Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

Borce u Mosulu je pozvao da drže svoje položaje i da se ne povlače.

Turska intervencija

Turske trupe stacionirane su u vojnoj bazi nadomak Mosula, a retorika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pobudila je bojazan od širenja turske vojne intervencije u Iraku.

“Napad bi mogao biti osveta [ISIL-a] zbog činjenice da je Turska članica koalicije koja se bori protiv ISIL-a”, kazao je za Al Jazeeru Bulent Aliriza, direktor Projekta Turska.

On dodaje da je zahvaljujući turskoj podršci sirijskim opozicionim borcima “djelotvorno spriječeno stvaranje kurdskog pojasa u sjevernoj Siriji, što je bez sumnje, razljutilo YPG”.

Turska tretira kurdske Jedinice za narodnu zaštitu [YPG] dijelom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je ranije bila okrivljena za napad na policijsku stanicu u Diyarbakiru, najvažnijem turskom gradu s kurdskom većinom.

Hapšenje kurdskih lidera

Napad se dogodio nekoliko sati poslije hapšenja vođe i zastupnika prokurdske Narodne demokratske partije (NDP).

Turski premijer Binali Yildirim je rekao da su oni privedeni u skladu sa zakonom.

“Izabrani zvaničnici koji ohrabruju terorizam moraju da se suoče sa pravnim postupcima”, poručio je Yildirim, prenio je Reuters.

Među 12 uhapšenih je i lider NDP Selahattin Demirtas kog svjetski mediji nazivaju “Kurdski Obama”.

Uhapšena je i kopredsjednica NDP-a Figen Yuksekdag. 

Turska optužuje NDP za povezanost sa PKK-om, koga SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ured državnog tužitelja u ovom gradu na jugoistoku Turske saopćio je da je gradonačelnica Gultan Kisanak uhapšena zbog sumnje da je članica Radničke partije Kurdistana.

Published On 26 Oct 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO