Video: Policija evakuira izbjeglice iz Pariza

Francuska policija počela je evakuaciju hiljada izbjeglica koje žive u šatorima pod željezničkim mostom na sjeveroistoku Pariza.

Njihov broj je porastao nakon zatvaranja drugog velikog kampa pored lučkoga grada Calaisa prošle sedmice.

Policija ih je počela premještati u pet sati ujutro.

Glasnogovornica pariske prefekture rekla je da će izbjeglice, mnogi iz ratom zahvaćenih područja poput Afganistana i Sudana, biti prevezene autobusima u prihvatne centre gdje će ostati dok se ne riješe njihovi zahtjevi za azil.

“Evakuacija zasad glatko prolazi”, rekla je, dodajući da će sve izbjeglice biti preseljene u petak. Na mjestu je raspoređeno 600 policajaca, kazala je.

“Policija izbjeglicama govori da napuste kamp i uđu u autobuse koji ih čekaju. Tu su deseci autobusa koji bi ove ljude trebali prevesti u izbjegličke centre. Veliki broj izbjeglica satima na hladnoći čeka da uđu u autobuse. Među njima ima i majki s malom djecom”, izvještava reporterka Al Jazeere Natacha Butler.

Kako javlja, ti ljudi se nadaju da će biti smješteni negdje gdje će im biti toplo i gdje će moći provesti noć.

“U proteklih nekoliko mjeseci ovdje je boravilo blizu 3.000 izbjeglica. Riječ je o ljudima iz Afganistana, Eritreje, Etiopije i Sudana. Uvjeti u kojima su živjeli uistinu su grozni. Spavali su na prljavim madracima, na podu, u velikoj hladnoći. Hranu su im osiguravale humanitarne organizacije i lokalno stanovništvo”, dodaje Butler.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Francuska policija uklonila je kamp u Parizu u kojem je živjelo 500 izbjeglica, uglavnom iz Afganistana. Iako su najavili samo provjeru dokumentacije i uvjeta u kojima žive, kamp je uklonjen. Ostanak u ovoj zemlji upitan je za bivše stanovnike kampa. Prepušteni su sami sebi, bez prava glasa i osnovnih uvjeta za život.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO