Uprkos odluci suda, May u Briselu lobira za Brexit

U teoriji, britanski parlament bi mogao blokirati Brexit, no malo ih očekuje takav ishod (EPA)
U teoriji, britanski parlament bi mogao blokirati Brexit, no malo ih očekuje takav ishod (EPA)

Britanska premijerka Theresa May namjerava reći europskim dužnosnicima da sudska odluka, prema kojoj britanski parlament mora odobriti pokretanje procedure razdruživanja od EU-a, neće promijeniti njezinu odluku da to učiniti do kraja ožujka.

Telefonom je razgovarala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, pri čemu joj je rečeno kako je tempiranje britanskog napuštanja bloka sada u rukama Londona.

“Predsjednik (Juncker) jasno je naglasio da poštuje pravni poredak Ujedinjenog Kraljevstva. To je sada britansko pitanje. Tempiranje je u rukama britanskih vlasti”, izjavila je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

Ne objavljujući detalje razgovora, dodala je kako nema dodatnih komentara i kako neće spekulirati o britanskim vremenskim okvirima.

Razgovor je uslijedio nakon što je britanska vlada najavila kako i dalje namjerava početi proceduru razdruživanja s EU-om, ne vjerujući da sudska odluka kojom se prethodno traži očitovanje Parlamenta to može poremetiti.

Pomoćnici premijerke su kazali kako će se May žaliti na odluku Visokog suda u Londonu.

Ne očekuje se blokada Brexita

Parlament vjerojatno neće blokirati Brexit, no ako May bude prisiljena pripremiti zakon koji će razmatrati oba doma parlamenta, rok od ožujka izgleda kratak, kazalo je nekoliko zastupnika.

To bi je moglo prisiliti da raspiše prijevremene izbore, smatraju oni. Iz njezina ureda takvu su najavu odbacili, istaknuvši da su izbori tek 2020. godine.

“Vlada je fokusirana na to kako provesti ono što je britanski narod odlučio i kako to učiniti da dobijemo najbolji dogovor za Britaniju. Bili smo jasni u svojem stajalištu da se ne slažemo sa sudom i zato ćemo se žaliti”, rečeno je iz ureda premijerke May.

Visoki sud u Londonu ranije je presudio da britanski parlament mora glasovati o tome može li London pokrenuti postupak izlaska iz EU-a, što znači da Vlada ne može sama pokrenuti proceduru prema članku 50. Lisabonskog ugovora, odnosno početi službene razgovore s Unijom.

May ne želi glasanje u Parlamentu

May smatra da zbog referenduma o Brexitu i ovlasti ministara zastupnici ne moraju glasovati, no njezini protivnici taj argument drže neustavnim. Premijerka je nedavno kazala da će se u Parlamentu raspravljati o planovima Vlade, ali je isključila mogućnost glasovanja o Brexitu.

Hilary Benn, oporbeni laburistički zastupnik koji predsjeda novoformiranim odborom o Brexitu, tada je uzvratio kako je “nepojmljivo” da zastupnici ne glasuju o konačnom sporazumu o raskidu između Britanije i EU-a.

Predsjedatelj Visokog suda John Thomas presudu je obrazložio riječima kako je “najtemeljnija odredba Ustava Ujedinjenog Kraljevstva da je Parlament suveren i da može donijeti i poništiti bilo koji zakon koji želi”.

“Vlada je razočarana odlukom Suda. Zemlja je glasovala za izlazak iz Unije na referendumu koji je odobrio Parlament, Vlada je odlučna poštivati rezultat tog referenduma”, izjavio je ministar trgovine Liam Fox.

Kraljevsko isključivo pravo

Nakon odluke Visokog suda britanska je vlada najavila žalbu, uz najavu u više navrata da će premijerka May nastaviti raditi prema isplaniranom rasporedu o pokretanju pregovora o uvjetima Brexita do kraja ožujka, kada će i službeno izvijestiti Bruxelles o namjeri Britanije da napusti EU.

May pojašnjava da je cijeli proces bio jasan i prije referenduma održanog 23. lipnja, tj. da će Vlada raditi na provedbi rezultata glasovanja služeći se povijesnim “kraljevskim isključivim pravom”, kada ministri djeluju u ime Monarhije te da je riječ o “zakonitom” ustavnom argumentu.

U teoriji, Parlament bi mogao blokirati Brexit, no malo ih očekuje takav ishod s obzirom na to da je na spomenutom referendumu većina Britanaca, s 51,9 posto “za” i 48,1 posto “protiv”, glasovala za izlazak iz Europske unije.

Institucije EU-a i 27 zemalja članica rekle su da pregovori o uvjetima izlaska, koji bi trebali trajati dvije godine, ne mogu početi dok se ne aktivira članak 50.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO