Spiegel: Postupak protiv Zuckerberga u Njemačkoj

Ovo je prvi put da njemačko pravosuđe poduzima konkretne korake protiv šefova Facebooka, uključujući i Zuckerberga (Arhiva)

Po informacijama Spiegela, Tužiteljstvo u Minhenu je pokrenulo postupak protiv osnivača Facebooka Marka Zuckerberga i drugih šefova te kompanije.

Postupak je pokrenut, kako je navedeno, zbog njihove uloge u huškanju naroda. Ovo je prvi put da njemačko pravosuđe poduzima konkretne korake protiv šefova Facebooka.

Krivičnu prijavu je podnio advokat iz Wurzburga Chan-jo Juna. On ih tereti da su ostali gluhi na brojne sadržaje na Facebooku koji pozivaju na ubistvo, nasilje i druge delikte.

Jedna prijava propala

Facebook bi morao takve sadržaje odmah ukloniti sa stranice, a u krivičnoj prijavi se navodi da to nije bio slučaj. Također se navode primjeri.

Krivična prijava koja je podnesena protiv šefova Facebooka početkom godine u Hamburgu nije imala efekta. Tada je rečeno da šefovi Facebooka nisu u nadležnosti njemačkog pravosuđa.

Facebook je osnovan 4. februara 2004. godine, a njegovi korisnici poslali su  do sada više milijardi poruka i fotografija.

Iako je osnovan u studentskoj sobi, Facebook je postao gigant s gotovo 950 miliona korisnika diljem svijeta.

Izvor: Agencije