Šef CSU-a: Zaustaviti put Turske ka EU

Seehofer je poručio da Turska ne zaslužuje uspostavu slobodnog viznog režima (Reuters)
Seehofer je poručio da Turska ne zaslužuje uspostavu slobodnog viznog režima (Reuters)

Čelnik njemačke Kršćanske socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel, izjavio je da bi Europska unija trebala izvući zaključke iz napada na političke protivnike u Turskoj i najava Ankare za vraćanjem smrtne kazne te suspendirati pristupne pregovore Turske za članstvom u EU.

“Za takvu zemlju ne može biti ukidanja viznog režima. Najmanje što bi EU trebao učiniti jest suspendirati pristupne pregovore”, kazao je čelnik CSU-a Horst Seehofer, kako prenosi Hina.

Seehofer, premijer Bavarske, na kongresu stranke u Muenchenu poručio je da Turska ne zaslužuje uspostavu slobodnog viznog režima te da bi Brisel trebao suspendirati pregovore o članstvu.

Protiv izbjeglica

Govoreći o migrantskoj krizi, ponovio je da se po tom pitanju razilazi s kancelarkom Merkel, ali da se oboje sada moraju usredotočiti da spriječe pobjedu ljevičarske vlade.

Manje od godinu dana pred opće izbore, Seehofer je na kongresu potvrdio da će i dalje ustrajati na ograničenju ulaska u zemlju od 200.000 migranata godišnje, u odnosu na 900.000 koliko je ušlo prošle godine.

“Ja po tom pitanju neću prodati dušu CSU-a. Naš neprijatelj nije CDU, uvijek smo se razmimoilazili oko nekih pitanja. Naš neprijatelj je ‘crvena-crvena-zelena’ koalicija”, kazao je Seehofer.

SAD zabrinut 

Sjedinjenje Države su “duboko zabrinute” zbog uhićenja oporbenih kurdskih čelnika u Turskoj u sklopu istrage o terorizmu, priopćio je glasnogovornik Bijele kuće.

“Uhićenja su došla nakon, kako se čini, jačanja službenog pritiska na oporbene medije u Turskoj”, kazao je Josh Earnst. “Visoki američki dužnosnici već su izrazili našu duboku zabrinutost turskoj strani”, dodao je.

U petak su u Turskoj uhićena dvojica čelnika kurdske Narodne demokratske stranke (HDP).

Izvor: Agencije


Povezane

Jedanaest turskih zastupnika iz redova prokurdske Narodne demokratske partije uhapšeno je i zadržano u pritvoru. Razlog je, kako navode vlasti, jer se nisu odazvali na svjedočenja o “zločinima povezanim s terorističkom propagandom”, kažu u turskom tužiteljstvu. Turska optužuje tu stranku za povezanost s kurdskom militantnom organizacijom PKK, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom. Reakcije […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO