Pariski sporazum o klimi stupa na snagu

Godina 2016. na putu da postane dosad najtoplija zabilježena, a nivoi ugljen-dioksida u atmosferi su 2015. prešli dozvoljeni prag (Reuters)
Godina 2016. na putu da postane dosad najtoplija zabilježena, a nivoi ugljen-dioksida u atmosferi su 2015. prešli dozvoljeni prag (Reuters)

Teško postignuti Pariski sporazum o klimi, koji treba otkloniti najgori scenarij globalnog zatopljavanja, stupa na snagu u petak nakon rekordno brze ratifikacije u državama koje će se iduće sedmice u organizaciji UN-a okupiti na novim razgovorima o klimi.

Pariski sporazum je prvi ugovor koji obavezuje sve države svijeta, bogate i siromašne, da ograniče globalno zatopljenje smanjivanjem emisije štetnih plinova, koji u velikoj mjeri nastaju izgaranjem fosilnih goriva.

“Čovječanstvo će gledati na 4. novembar kao na dan na koji su države zatvorile vrata neizbježnoj klimatskoj katastrofi”, rekla je UN-ova generalna sekretarka Konvencije o klimi Patricia Espinosa.

Iako je to razlog za slavlje, “također je i trenutak da se pogleda unaprijed, trijezno procjenjujući s obnovljenom spremnošću zadaće koje predstoje”, rekla je. 

To znači drastično smanjivanje emisija u kratkom roku, “sigurno u idućih 15 godina”, ukazala je Espinosa dan nakon što je UN-ov izvještaj pokazao da trenutni trendovi vode svijet prema klimatskoj “tragediji”. 

Do 2030, izvijestio je UN-ov program za okoliš, godišnje emisije plinova bit će od 12 do 14 milijardi tona ugljen-dioksida više od željenih 42 milijarde tona. U 2014. godini iznosile su 52,7 milijardi tona.

Najtoplija godina do sada

Godina 2016. je na putu da postane dosad najtoplija zabilježena, a nivoi ugljen-dioksida u atmosferi su 2015. prešli prag.

U petak će Eiffelov toranj u Parizu, javne i vladine zgrade u, među ostalim, Marrakeshu, New Delhiju, Sao Paulu i Adelaideu biti zeleno osvijetljene, obilježavajući stupanje sporazuma na snagu.

Nakon godina složenih pregovora sporazum je konačno prihvaćen prošlog decembra u Parizu.

Kako bi stupio na snagu, trebalo ga je ratificirati 55 država koje stvaraju 55 posto emisije štetnih plinova. Taj prag se prešao prošlog mjeseca, a do sada ga je ratificiralo 94 od 197 učesnika UN-ove konvencije o klimi (UNFCC).

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupit će se u ponedjeljak na dvije sedmice u Marrakeshu, u Maroku, kako bi raspravljali o pojedinostima Pariskog sporazuma i dogovorili politike, tehnologije i finansijska sredstva potrebna kako bi se ostvarili ciljevi sporazuma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO