Olakšanje nakon bijega iz ruku ISIL-a

Hiljade izbjeglica kreću se iz područja na istoku Mosula ka područjima koja su vladine snage ranije zauzele. Neki od njih ponovo su sreli svoje bližnje. Ovaj irački grad poprište je žestokih borbi između vojske Iraka, njenih saveznika sa jedne i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) sa druge strane.

Nakon dvije godine, mnogi Iračani više nisu pod vlašću grupe ISIL. Svi su iz Gogjalija, istočnog predgrađa Mosula.

„Osjećam se kao da sam u raju. Sretan sam. Ne znam kako opisati sreću… Konačno mogu vidjeti sve te ljude. Živjeti pod vlašću grupe ISIL je poput zatvora“, kaže jedan od njih.

Teško je shvatiti kroz šta su sve prošli ovi ljudi. Sada osjećaju olakšanje, kažu kako konačno osjećaju sigurnost.

„Ljudi nastavljaju pristizati cijelo jutro. Svi nam govore isto, da se u područjima iz kojih dolaze, a naročito u istočnom predgrađu Gogjaliju, još vode žestoke borbe, da je život pod ISIL-om bio ekstremno težak… Kažu da su sretni što je konačno gotovo, ali sada nemaju gdje“, kaže novinarka Al Jazeere koja se nalazi istočno od Mosula.

Mjesečno 20 dolara

Jedna majka sina vidi prvi put nakon dvije godine. On je član kurdskih Pešmergi čiji se punkt nalazi u blizini punkta iračke vojske.

Izbjeglice govore kako ih je ISIL sprečavao da napuste zaraćena područja i kako je tražio da mjesečno plaćaju 20 dolara. Automobili su im bili oduzimani ukoliko nisu registrirani na njihovo ime. Pušenje je bilo zabranjeno.

Borbe u Mosulu su tek počele. Neizvjesno je koliko će potrajati i kakva će biti sudbina preostalih stanovnika tog grada.

Izvor: Al Jazeera