Kanada: Istraga zbog prisluškivanja novinara

Minhenski tužioci naveli su da istražuju direktore i zaposlene u FinFisheru i u još dvije kompanije (EPA)
Minhenski tužioci naveli su da istražuju direktore i zaposlene u FinFisheru i u još dvije kompanije (EPA)

Vlada Quebeca objavila je da će biti pokrenuta javna istraga o slobodi medija i nadzoru policije nad novinarima, nakon što je otkriveno da su različite službe pratile telefone novinara.

Dvije najveće policijske agencije te pokrajine saopćile su ranije ove sedmice da su 2013. godine pratile telefone šest istaknutih novinara u nastojanju da lociraju osobu osumnjičenu za odavanje osjetljivih informacija o prisluškivanju.

Kritike premijera

Kanadski premijer Justin Trudeau ocijenio je da su navodi o praćenju novinara “zabrinjavajući”, prenio je AP.

“Ne samo da je sloboda medija važna, ona je jedan od osnovnih garanta slobodne demokratije, slobodnog društva”, rekao je Trudeau na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Premijer Quebeca Philippe Couillard objavio je ranije ove sedmice direktive za bolju zaštitu slobode medija u toj pokrajini nakon navoda o odvojenom incidentu, gdje je policija u Montrealu špijunirala kolumnistu lista La Presse, prateći njegove telefonske poruke, tekstove i kretanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Gotovo 800 novinara je ubijeno u posljednjih deset godina dok su izvještavali diljem svijeta. U prosjeku, svake sedmice jedan reporter je izgubio život. Zbog toga je 2. novembar proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjavanja zločina nad novinarima.

Sloboda medija pogoršala se u svim dijelovima svijeta prošle godine, navodi se u godišnjem izvještaju Reportera bez granica.

07 Jun 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO