Iračke snage ušle u šest kvartova u Mosulu

Vojska Iraka je u utorak prvi put u dvije godine ušla u područje grada (Reuters)
Vojska Iraka je u utorak prvi put u dvije godine ušla u područje grada (Reuters)

Antiterorističke jedinice iračke vojske zauzele su šest kvartova na istoku Mosula, saopćili su vojni izvori. Nastavljene su žestoke borbe sa grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) u susjednim dijelovima grada.  Stradali su deseci boraca na obje strane. Izvori iz Mosula navode da je ISIL postavio barikade u većini kvartova te da je koalicija koju predvode Amerikanci izvela udare na nekoliko mostova na rijeci Tigris, koja protječe kroz grad. 

Napad na Mosul počeo je artiljerijskim i minobacačkim projektilima na dijelove grada Aden, Tahrir i Quds, zapadno od uporišta specijalnih snaga u dijelovima grada Gogjali i Karama, za agenciju AP kazao je poručnik Muhanad al-Timimi.

Pripadnici ISIL-a odgovorili su minobacačima, a potom su uslijedili okršaji ručnim vatrenim oružjem.

Ta oružana grupa pokušava zadržati u svojim rukama drugi po veličini irački grad.

Napad predvode iračke snage i savezničke kurdske jedinice uz pomoć međunarodne koalicije, predvođene SAD-om, koja se očituje osmatranjem i zračnim udarima.

Živi štit

Vojska Iraka je u utorak prvi put u dvije godine ušla u područje grada. Vojnici su se povukli iz Mosula 2014. godine netom prije munjevitog pohoda ISIL-a, kojim je ta grupa zauzela velike dijelove teritorije Iraka i Sirije.

Više od milion civila blokirano je u gradu, što vojsci, osim mina i zasjeda, komplicira napredak. Pripadnici ISIL-a natjerali su hiljade civila dublje u grad, pretpostavlja se kao živi štit, a stotine drugih prebjegle su na teritoriju pod kontrolom Bagdada.

Mosul je posljednje veće uporište ISIL-a u Iraku i eliminiranje grupe iz grada bio bi veliki udarac samoprozvanom “halifatu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pooštrio je retoriku prema Bagdadu zbog uloge turskih snaga u borbi za Mosul. Optužio je iračkog premijera da je “slab”, a on je uzvratio upozorenjem Turskoj da se suzdrži od provokacija. Napetosti traju otkad je Ankara poslala tenkove na svoju južnu granicu. Jedinice koje je obučila Turska već se […]

Jedinicu je obučavala turska vojska, a njeni pripadnici se, zajedno s iračkom vojskom, u ovom gradu bore protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

03 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO