Godišnjica napada na američku ambasadu u Teheranu

Prije 37 godina, grupa studenata upala je u američku ambasadu u Teheranu i uzela 52 američkih diplomata i državljana za taoce.

Kriza je trajala 444 dana, a njene posljedice osjećaju se i danas u zategnutim odnosima Teherana i Washingtona.

Prezir i nepovjerenje, isto osjećaju već 37 godina. Iranci svih generacija okupili su se kako bi svijetu to i pokazali. Ovakvi prizori postali su uobičajeni u Iranu.

Odnosi dvije zemlje, Irana i Sjedinjenih Američkih Država, decenijama su veoma složeni i često turbulentni.

Četvrtog novembra 1979. godine grupa studenata ušla je u zgradu američke ambasade u Teheranu, samo nekoliko mjeseci nakon Islamske revolucije.

Zahtijevali su povratak svrgnutog iranskog šaha u Teheran, kako bi mu se sudilo. Washington je odbio, a odnosi dvije zemlje nakon toga nikad nisu bili srdačni.

Sporazum koji ukida sankcije

„I nakon skoro četiri decenije, odnosi Irana i SAD-a su zategnuti, a mnogi ovdje kažu da se to vjerovatno u skorije vrijeme neće promijeniti”, javlja reporterka Al Jazeere Dorsa Jabbari.

„Iran ne može popravljati odnose s tiranima. A Iranci se nikad neće pokoriti ugnjetavačima”, kazao je stanovnik Teharana.

„Što više vjerujemo Americi, imamo više problema. Njihov politički cilj je uvijek bio oslabiti Islamsku Republiku Iran”, rekao je stanovnik Teherana.

Iran je prošle godine potpisao sporazum prema kojem je ograničio nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Ali taj sporazum, koji su mnogi s nestrpljenjem očekivali, nije mnogo toga ovdje promijenio, jer sankcije nisu bile ključni problem.

„Sve dok Sjedinjene Američke Države nastavljaju vjerovati da mogu na neki način potkopati Islamsku Republiku Iran i uspostaviti politički sistem koji Washingtonu odgovara, odnosi se neće poboljšati”, rekao je Mohammad Mirandi, sa Univerziteta u Teheranu.

A prizori obilježavanja godišnjice mogli bi biti pokazatelj da Iranci nisu spremni za bilo kakav istinski dijalog s SAD-om.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Godinu nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma, predsjednik Rouhani je pod pritiskom da omogući radna mjesta i niže cijene.

14 Jul 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO