UN se sprema za najgori mogući scenarij u Mosulu

Irački vojnik pomaže povrijeđenoj djevojčici: Tek je trećina od 200.000 raseljenih, koliko ih je UN očekivao, do sada napustilo domove (Reuters)

Borbe između iračkih snaga i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) prekinule su opskrbe vode za veliki dio Mosula, čime je pogođeno 40 posto stanovnika  grada u kojem siromašnije porodice gladuju.

Bez dotoka vode je ostalo 650.000 osoba jer su pogođene cijevi vodovoda tokom borbi između ISIL-a i iračkih snaga koje pokušavaju preuzeti ovo sjeverno uporište oružane grupe.

„Prijeti nam humanitarna katastrofa. Osnove za život, poput vode, struje, zdravstva i hrane ne postoje u gradu“, kaže Hussam al-Abar, član provincijskog vijeća Nineveha, te dodaje kako u Mosulu živi 1,5 miliona osoba.

Slana voda iz bunara

Tek je trećina od 200.000 raseljenih, koliko je UN očekivao prvih sedmica ofanzive na Mosul, do sada napustila domove. Međutim, manjak čiste vode za piće bi mogao prinuditi mnoge na odlazak.

„Nema vode, mi je pijemo iz bunara, veoma je slana. Moramo je kuhati prije nego što se može piti“, govori 45-godišnja Umm Ahraf za agenciju AFP.

Borbe za Mosul traju već šest sedmica. Irački komandanti navode kako je 40 posto istočne polovine grada preuzeto iz ruku ISIL-a od početka ofanzive 17. oktobra. Iračke snage govore civilima da ostanu u domovima kako bi izbjegli masovno iseljavanje iz grada.

Hoda Abdel Hamid, novinarka Al Jazeere, iz istočnog Mosula kaže kako grad „postaje jedno veliko urbano bojno polje“.

„Veliko prisustvo civila usporava vojne operacije, no među onima koji su uspjeli napustiti grad postoji osjećaj da je ova ofanziva trebala početi znatno ranije“, dodaje ona.

Humanitarne agencije navode kako se uspostavlja potpuna opsada, te kako će civili sve više patiti što se sukob bude nastavljao.

„Naši ljudi sa terena nam javljaju kako siromašne porodice jedva imaju dovoljno hrane. Situacija je zabrinjavajuća, u najgorem slučaju predviđamo kako će sve teže biti za one koji već imaju malo“, navodi Lise Grande iz UN-ove humanitarne koordinacije u Iraku.

Egzekucije civila

Zauzimanje Mosula, posljednjeg velikog gradskog uporišta ISIL-a u Iraku, ključno je za poraz halifata koji su lideri grupe proglasili u Iraku i Siriji.

Iz UN-a navode kako pripadnici ISIL-a izvode masovne egzekucije civila otkako je počela ofanziva, a među žrtvama ima i djece. Posljednji navodi UN-a govore kako je 22. novembra ubijeno „sedmogodišnje dijete koje je trčalo ka iračkim snagama sigurnosti u četvrti Adan na istoku Mosula“.

U utorak su iračke snage napale sela na dalekom jugu Mosula, u provinciji Nineveh, u pokušaju da očiste ruralna područja od boraca ISIL-a.

Iz Mosula je pobjeglo 74.000 civila do sada, a UN se sprema za najgori mogući scenarij – više od milion beskućnika u zimskim mjesecima, bez dovoljno hrane i vode.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Vojni zvaničnici iračke vojske i koalicije koju predvode Amerikanci zabrinuti su da bi ISIL mogao upotrijebiti hemijsko oružje dok traje ofanziva na Mosul. U nedavnom izvještaju konsultantske kuće iz Londona navodi se da su borci ISIL-a koristili hemijsko oružje više od 50 puta od prethodnog izvještaja iz 2014. godine. Charles Stratford izvještava iz Sjevernog Iraka.

Published On 29 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO