Pilot prije rušenja aviona: ‘Otkazala eletronika, nestalo goriva’

Istražitelji su prethodno iznijeli teoriju da je pilot Miguel Quiroga namjerno kružio prije slijetanja (EPA)

Pilot aviona koji se srušio u centralnom dijelu Kolumbije, s putnicima među kojima je bio i brazilski nogometni tim, rekao je kontroli letenja da je ostao bez goriva prije kobnog pada u Andima, javlja AP, pozivajući se na snimak razgovora.

U snimku kontrole letenja može se čuti kako pilot prije nego što je avion pao ponavlja zahtjev da sleti zbog “potpunog otkazivanja elektronike i nestanka goriva”.

Čuje se i kako mu kontrolorka letenja daje instrukcije dok avion gubi brzinu i visinu na 12 kilometara udaljenosti od aerodroma u Medellinu.

Izgleda da snimak, koji je procurio u nekoliko medija u Kolumbiji, potvrđuje verziju preživjele stjuardese i pilota koji je letio u blizini i koji je čuo očajničke pozive upomoć pilota aviona.

Istraga će trajati mjesecima

To, kao i činjenica da avion nije eksplodirao prilikom udarca u zemlju, ukazuje da je uzrok pada bio nestanak goriva.

Vlasti za sada izbjegavaju izdvojiti jedan uzrok pada, koji je preživjelo samo šest od 77 ljudi u avionu, a istraga će trajati mjesecima.

Istražitelji su prethodno iznijeli i teoriju da je pilot Miguel Quiroga namjerno kružio prije slijetanja u pokušaju da sagori ili odbaci gorivo i tako izbjegne eksploziju, prenio je Daily Mail.

I preživjeli putnici rekli su zvaničnicima kako su uvjereni da je avion ostao bez goriva nekoliko minuta prije nego što je trebao po redu letenja sletjeti na aerodrom u Medellinu.

Na Letu 2933 bilo je 77 osoba, među kojima nogometaši brazilskog kluba Chapecoense, članovi stručnog štaba, novinari i drugi gosti, kao i devetero članova posade.

Preživjela su trojica nogometaša – odbrambeni igrači Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto, te golman Jackson Follman – članovi posade Ximena Suarez i Erwin Turimi i novinar Rafael Henzel.

Izvor: Agencije


Povezane

Kolumbijski spasilački timovi pronašli su 67 tijela nakon avionske nesreće u kojoj je poginuo gotovo cijeli tim brazilskog nogometnog tima Chapecoense. U padu aviona poginula je 71 osoba, a svega šest ih je preživjelo. Istražioci pretpostavljaju da je došlo do otkazivanja električnih instalacija ili da je letjelica ostala bez goriva.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO