U arapskom svijetu nisu popularni ni Clinton ni Trump

Među onima koji bi, ipak, glasali, 44 posto je reklo da bi se opredijelilo za Clinton (Reuters)

Gotovo polovina stanovništva Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike ne bi izašla na birališta kada bi imali pravo glasa na predsjedničkim izborima u SAD-u, koji se održavaju iduće sedmice, a u arapskom svijetu nisu popularni ni demokratska kandidatkinja Hillary Clinton ni njen republikanski protivkandidat Donald Trump, pišu agencije.

Prema rezultatima najnovije elektronske ankete koju su proveli saudijski dnevni list Arab News i britanska kompanija za istraživanje javnog mnijenja YouGov, od 3.017 ispitanika u 18 zemalja, 47 posto bi “ignorisalo i Clinton i Trumpa, kada bi imali priliku da glasaju”.

Među onima koji bi ipak glasali, 44 posto je reklo da bi se opredijelilo za Clinton, dok je samo devet posto navelo da bi izabralo Trumpa.

“Mali je entuzijazam kada je riječ o bilo kojem kandidatu, ali 78 posto ispitanika vjeruje da bi Clinton bila bolja za arapski svijet kad bi bila izabrana za predsjednicu, dok 22 posto vjeruje da bi Trump bio bolji”, rekao je direktor YouGova Stephan Shakespeare.

Slanje vojske u Siriju

Kad je riječ o sukobu u Siriji, 46 posto ispitanika želi da Washington pošalje kopnene trupe protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), dok je 54 posto protiv takvog poteza.

Također, 44 posto učesnika istraživanja kaže da bi novi američki predsjednik trebao poništiti nuklearni sporazum s Iranom.

Na pitanje o pograničnoj sigurnosti u njihovim zemljama i abortusu, većina ispitanika dijeli Trumpov čvrst stav.

Devedeset posto ispitanika u arapskom svijetu kaže da im ne bi smetala dodatna pogranična ograničenja kada bi osjetili da je sigurnost njihove zemlje ugrožena, dok 89 posto smatra da abortus nikada nije prihvatljiv, izuzev u ekstremnim slučajevima, kao što je silovanje ili situacija opasna po život, navodi AFP.

Izvor: Agencije