Poraz Britanske vlade: Parlament mora odobriti Brexit

Britanska vlada doživjela je veliki poraz danas u slučaju Brexita, jer je Visoki sud odlučio da Parlament mora glasati prije nego što premijerka Theresa May pokrene proces izlaska iz Evropske unije. 

Tročlano sudsko vijeće odlučilo je da premijerka nema pravo pozvati se na Član 50 Lisabonskog ugovora, kako bi Velika Britanija napustila Evropsku uniju, bez konsultacije sa članovima oba doma Parlamenta.

Sada je nejasno može li May, kako je planirala, početi proces do kraja marta 2017, kako bi Britanija napustila EU do proljeća 2019, javlja Independent.

Ako bi Vlada morala da ubrzano odlučuje o zakonu u Parlamentu, gotovo je nemoguće da se postigne taj rok, piše britanski list.

Britanska vlada je odmah saopćila da će se žaliti Vrhovnom sudu. Spekulira se da bi slučaj mogao završiti na Evropskom sudu pravde.

May: Žalit ćemo se na presudu

“Žalit ćemo se na presudu”, saopćeno je iz ureda premijerke. Kako se dodaje, Britanija je glasala za izlazak iz EU-a na referendumu koji je odobrio Parlament, prenosi AFP.

“Vlada je razočarana odlukom suda. Zemlja je glasala za izlazak iz EU-a na referendumu koji je odobren u Parlamentu. Vlada je odlučna da poštuje rezultat referenduma”, rekao je britanski državni sekretar za vanjsku trgovinu Liam Fox u Parlamentu.

Prema njegovim riječima, odluka suda predstavlja važno i kompleksno pitanje zakona.

“Ispravno je da razmotrimo pažljivo to pitanje prije nego što odlučimo kako da postupamo”, rekao je Fox, prenosi Reuters.

Prema Članu 50, država članica EU-a može odlučiti da napusti Uniju u skladu s vlastitim ustavnim odredbama.

Mogućnost ustavne krize

Čelnici Škotske, Sjeverne Irske i Walesa sastali su se prošle sedmice s May kako bi razmotrili kakvu će ulogu imati te tri sastavnice Ujedinjenog Kraljevstva u postupku Brexita, što je kamen spoticanja koji bi mogao izazvati ustavnu krizu. 

May predlaže osnivanje odbora kako bi tri vlade, koje imaju različit stepen autonomije od Londona, dobile formalno tijelo putem kojeg bi iznosile stavove o tome kako bi trebao funkcionirati budući odnos Britanije s Evropskom unijom. 

Stručnjaci su upozorili na rizik od izbijanja ustavne krize ako May ne uzme u obzir poziciju svake od četiri regije Ujedinjenog Kraljevstva kada se budu vodili pregovori o uvjetima Brexita.

Izvor: Agencije


Povezane

Uoči referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 23. juna bivši britanski ministar finansija George Osborne upozorio je da će Brexit imati nepovoljne posljedice na privredni rast i stopu nezaposlenosti u zemlji. Tada su ga mnogi optužili za nepotrebno izazivanje straha u javnosti. Šta se događa sa britanskom ekonomijom tri mjeseca nakon Brexita – […]

Published On 25 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO