Pentagon: Bagdadi gubi kontrolu nad borcima ISIL-a

Abu Bakr al-Baghdadi u poruci poziva svoje sljedbenike da se ne povlače iz Mosula (AP)

Vođa oružane grupe Islamska država Iraka i Levanta Abu Bakr al-Baghdadi gubi kontrolu nad svojim snagama u bitci za Mosul, izjavio je u četvrtak jedan američki oficir.

ISIL je ranije objavio objavio audio-poruku navodno od samog Baghdadija u kojoj on poziva svoje sljedbenike da se ne povlače.

Pukovnik John Dorrian, glasnogovornik američke koalicije koja se bori protiv boraca ISIL-a u Iraku i Siriji, rekao je da vojska nije službeno provjerila autentičnost snimka, ali je istaknuo da je “očito” riječ o pokušaju ISIL-a da komunicira s borcima.

‘Povlačenje predstavlja sramotu’

“Jedna od zanimljivih stvari koju smo uočili u engleskom prevodu poruke je da Bagdadi kaže: ‘Nemojte se boriti međusobno'”, rekao je on.

“To je vrsta stvari koju govori vođa koji gubi zapovjedništvo i kontrolu i sposobnost da zadrži sve na istoj liniji. Ne vjerujemo da će uspjeti”, kazao je glasnogovornik.

Baghdadi je ranije izrazio uvjerenje u pobjedu, što je njegova prva poruka nakon što su iračke snage, potpomognute SAD-om, pokrenule ofanzivu za preuzimanje Mosula, posljednjeg velikog uporišta ISIL-a u Iraku.

“Držite se svojih položaja, i to je hiljadu puta veća čast nego povlačenje, koje predstavlja sramotu”, rekao je lider ISIL-a, čije je zdravstveno stanje i mogućnost kretanja predmet brojnih spekulacija.

Iračke snage, koje su 17. oktobra pokrenule ofanzivu, prije dva dana su ušle u istočna predgrađa Mosula, prvi put poslije dvije godine, koliko je taj grad pod kontrolom ISIL-a.

‘Pretvorite sigurnost u strah’

Baghdadi je u audioporuci, emitiranoj u srijedu navečer pozvao borce van Mosula da vrše napade u Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

“Turska je danas postala domet vaših akcija i cilj vašeg džihada… Napadnite je i pretvorite njenu sigurnost u strah.”

Autentičnost 31-minutnog snimka ne može biti potvrđena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO