Ku Klux Klan podržao Trumpa

Ku Klux Klan (KKK) najstarija je grupa te vrste u SAD-u, potječe iz vremena Obnove na jugu, nakon koje je uslijedio Građanski rat (EPA)

Časopis Ku Klux Klana objavio je podršku Donaldu Trumpu, republikanskom kandidatu na predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, te naveo kako će Amerika postati velika jer će postati bijela, kršćanska republika.

The Crusader, jedan od najpoznatijih listova grupe koja zagovara bjelačku nadmoć, objavio je reklamu i stao u odbranu Trumpa na naslovnici posljednjeg izdanja pod naslovom “Ponovo napravi Ameriku velikom”.

Ta rečenica je ujedno i Trumpov slogan u kampanji.

Iz njegovog izbornog štaba odbacili su podršku Ku Klux Klana.

“Gospodin Trump i kampanja odbacuju mržnju u svom oblicima. Ovaj magazin je odbojan i njihovi stavovi ne predstavljaju desetke miliona Amerikanaca koji su ujedinjeni u našoj kampanji”, naveo je u saopćenju glasnogovornik kampanje republikanca Steven Cheung.

Sukobi i islamofobni napadi

Ku Klux Klan (KKK) najstarija je grupa te vrste u SAD-u. Potječe iz vremena Obnove na jugu, nakon koje je uslijedio Građanski rat.

Osim stavova protiv Afroamerikanaca, KKK izražava antisemitske, antiimigrantske i stavove protiv homoseksualaca, a sve do nedavno je bio i protiv Katoličke crkve.

U SAD-u je primjetan rast broja islamofobnih napada i stavova protiv izbjeglica u proteklim godinama, a veliku pažnju i žestoke kritike privukao je Trumpov poziv na zabranu dolaska muslimana i izbjeglica.

Situaciju dodatno usložnjava i rast broja sukoba u američkim gradovima zbog policijske brutalnosti nad tamnoputim građanima, što dovodi do rasnih tenzija i diskriminacije na osnovu boje kože, vjere…

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO