‘Čuvari Ninive’ nadomak Mosula

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pooštrio je retoriku prema Bagdadu, zbog uloge turskih snaga u bici za Mosul. Optužio je iračkog premijera Hajdera al-Abadija da je “slab”, a on je uzvratio upozorenjem Turskoj da se suzdrži od provokacija. Tenzije traju od kada je Ankara poslala tenkove na svoju južnu granicu.

Jedinice koje je obučila Turska već se nalaze u blizini Mosula. Nazivaju se “Čuvarima Ninive”, po iračkoj pokrajini u kojoj se nalazi Mosul, posljednje uporište oružane grupe Islamska država Irak i Levant u ovoj zemlji. Njihov kamp za obuku nalazi se istočno od grada i trenutno se pripremaju za posljednju fazu bitke za Mosul. Te borce obučava turska vojska u bazi Zilikan.

Kratko nakon što je ISIL 2014. godine protjerao iračku vojsku, Bagdad je od Ankare zatražio pomoć u osiguranju sjevernog dijela zemlje, organiziranjem obuke i pružanjem tehničke podrške. Sada, međutim, premijer Abadi i njegovi šiitski saveznici traže da Turska povuče svoje snage. Ali, ne slažu se svi s tom idejom, a među onima koji se protive je i zamjenik komandanta “Čuvara Ninive” Mohammed Yahya Altaleeb.

“Ovo su političke nesuglasice. Iz vojne perspektive, cijenimo pomoć koju nam pruža Turska. Ta zemlja nije ovdje kako bi nas okupirala, njeni vojnici nisu ni uključeni u borbene operacije. Ovdje su samo zato što smo to tražili od njih”, dodaje.

Mladići iz Mosula

Uprkos političkim razlikama, “Čuvari Ninive” trenutno se bore rame uz rame s iračkom vojskom. Štaviše, opće je mišljenje da će igrati centralnu ulogu u posljednjoj fazi zauzimanja Mosula.

“Ono po čemu su ‘Čuvari Ninive’ jedinstveni u odnosu na druge oružane grupe je to što ih čine lokalni mladići iz samog Mosula. Ali, što je još važnije, grupa je sastavljena od boraca iz svih etničkih i vjerskih grupa koje čine iračko društvo”, izvještava Jamael Elshayyal, novinar Al Jazeere.

General Altaleeb vjeruje da će im upravo to pomoći da pobijede ISIL i oslobode grad.

“Prije nego što je ISIL 2014. godine okupirao Mosul, iračka vojska se loše odnosila prema stanovnicima tog grada, naročito prema sunitima. Naše snage čine momci iz Mosula, koji će civilima osigurati zaštitu. Kad Niniva bude oslobođena, a narod siguran, ako iračka vojska bude htjela da predamo oružje, to ćemo učiniti”, kazao je on.

Zbog sektaških podjela, u pojedinim krugovima iračke vojske prisutan je strah da će se borbe nastaviti i nakon poraza ISIL-a u Mosulu. Zato bi moglo proći mnogo vremena prije nego što borci budu u mogućnosti skinuti uniforme i položiti oružje.

Izvor: Al Jazeera