Cavusoglu: EU da ukine vize ili prekidamo sporazum

Gotovo 77.000 izbjeglica zaglavljeno je na jugoistoku Evrope otkad je početkom godine zatvorena balkanska ruta (Reuters)
Gotovo 77.000 izbjeglica zaglavljeno je na jugoistoku Evrope otkad je početkom godine zatvorena balkanska ruta (Reuters)

Turska je zaprijetila Evropskoj uniji obustavom sporazuma o izbjeglicama i prije kraja ove godine, ukoliko Brisel uskoro ne ispuni zahtjev Ankare i ukine vize za turske državljane, prenose agencije.

“Naše strpljenje bliži se kraju”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervju za Neue Zuercher Zeitung.

“Čekamo odgovor EU-a ovih dana. Ako ne stigne, otkazat ćemo sporazum”, upozorio je.

Izmjene zakona

Turska je, prema njegovim riječima, reagirala na zahtjeve Brisela i pripremila izmjene svog Zakona o borbi protiv terorizma, što je EU postavio kao jedan od kriterija za viznu liberalizaciju.

“Pridržavamo se sporazuma sa Evropskom unijom i očekujemo da isto učini i Evropa. Ako se to ne desi, suspendovat ćemo sporazum s EU-om u toj oblasti“, kategoričan je šef turske diplomatije.

Na pitanje kada bi se to moglo desiti, Cavusoglu kaže kako je Turska već spominjala kraj oktobra kao rok.

“Nećemo čekati do kraja godine”, naglasio je ministar vanjskih poslova Turske.

Gotovo 77.000 izbjeglica zaglavljeno je na jugoistoku Evrope otkad je početkom godine zatvorena balkanska ruta, objavile su njemačke vlasti.

Samo u Grčkoj nalazi se 62.000 izbjeglica, od kojih 15.000 na otocima u Egejskom moru, objavio je u četvrtak list Bild. No, uprkos zatvaranju rute oni i dalje uspijevaju prijeći ili zaobići granice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO