Višegradska skupina za proširenje EU-a na zapadni Balkan

Višegradska skupina, Federica Mogherini, EU
U izjavi se pozdravlja godišnji izvještaj o napretku zemalja aspirantica za članstvo, objavljen 9. novembra (EPA)

Višegradska skupina snažno se u utorak zauzela za proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana što je prije moguće jer proširenje je “neprocjenjivo” za sigurnost, stabilnost i napredak te regije, piše u izjavi prihvaćenoj u Varšavi.

Godišnji sastanak ministara vanjskih poslova Višegradske skupine održan je uz sudjelovanje visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federike Mogherini, šest država zapadnog Balkana, aspirantica za članstvo, i šest članica EU-a iz susjedstva.

“Proces proširenja neprocjenjivo je sredstvo za postizanje sigurnosti, stabilnost i napretka zapadnog Balkana“, piše u izjavi prihvaćenoj na sastanku.

Szijjarto: ‘Proširenje potrebno odmah’

“Sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana nedjeljive su od sigurnosti EU-a”, navodi se te ističe da Višegradska skupina želi podržati šest država zapadnog Balkana u borbi “protiv organiziranog kriminala i korupcije, da spriječe radikalizaciju i drže pod kontrolom migrantska kretanja”.

Na sastanku u Varšavi sudjeluje šest članica EU-a iz susjedstva – Bugarska, Hrvatska, Grčka, Italija, Rumunjska i Slovenija, te šest zemalja zapadnog Balkana koje teže ulasku u EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo.

U izjavi se pozdravlja godišnje izvješće o napretku zemalja aspirantica za članstvo, objavljeno 9. studenoga, kao “uravnoteženu analizu”, ali se predlaže uvođenje učestalijih izvješća o ostvarenom napretku po zemljama uz ispunjavanje traženih kriterija EU-a.

Mogherini, koja je Višegradsku skupinu nazvala “važnom skupinom” unutar EU-a, istaknula je na konferenciji za novinare da je napredak pregovora “izvanredan”.

Mi ćemo pomoći tim zemljama “da ispune sve kriterije kako bi što je prije moguće postale članice EU-a”, rekao je na konferenciji za novinare slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak, kao predstavnik države koja trenutačno predsjeda Unijom.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto izrazio je zabrinutost stankom u proširenju u idućih pet godina.

“Potrebno nam je proširenje odmah”, poručio je na konferenciji za novinare, jer “nema više vremena za gubljenje, kako na gospodarskom, tako i na planu sigurnosti”.

Bude li proces proširenja tekao tako sporo kao dosad, to će stvoriti velike sigurnosne probleme, smatra Szijjarto, koji je u prvom redu spomenuo Srbiju.

Kaže da se ne smiju odlagati ni pregovori s Albanijom i da grčki veto (zbog spora oko imena države) ne smije kočiti put Makedonije.

Mogherini: Svakodnevni napredak

“Napredak sa svakom od zemalja aspirantica ostvaruje se svakodnevno”, rekla je Mogherini i poručila da se ubrzanje procesa već provodi.

Od početka migracijskog vala 2015. godine Višegradska skupina izražava zabrinutost i traži pojačanu zaštitu vanjskih granica.

Višegradska skupina protivi se obvezujućim izbjegličkim kvotama, koje članicama EU-a propisuje Europska komisija (EK) i drži da članice trebaju dobrovoljno odlučiti koliko će izbjeglica prihvatiti. 

Zemlje Višegradske skupine ne prihvaćaju ni prijedlog korektivnog mehanizma kojim EK predviđa da zemlje koje ne žele sudjelovati u relokaciji izbjeglica plaćaju doprinos za solidarnost od 250.000 eura za svakog tražitelja azila, za koga bi inače bile odgovorne, te drže da bi se taj novac trebao uporabiti za bolje osiguranje vanjskih granica.

Izvor: Agencije