Mahmoud Abbas ponovo na čelu Fataha

Mahmoud Abbas (81) ponovo je konsenzusom izabran na čelo Fataha (EPA)

Mahmoud Abbas ponovo je izabran za predsjednika Fataha na novi petogodišnji mandat na početku kongresa najvećeg palestinskog pokreta, objavio je portparol tog skupa.

“Abbas (81) ponovo je konsenzusom izabran na čelo Fataha”, kazao je portparol Mahmud Abu al-Hija na konferenciji za novinare.

Abbas vodi i Palestinsku samoupravu i Palestinsku oslobodilačku organizaciju, entitet međunarodno priznat da predstavlja Palestince, nakon smrti bivšeg vođe Yassera Arafata.

Kongres ima 1.400 članova. Posljednji put sastao se 2009. godine, a to je sedmi skup u historiji Fataha.

Podjele između Fataha i Hamasa

Analitičari smatraju da bi na ovom kongresu mogli biti izabrani novi Abbasovi saradnici, čiju popularnost osporava palestinska javnost.

Prema nedavnom ispitivanju, dvije trećine Palestinaca žele njegovu ostavku, čak i u njegovoj stranci.

Njegov mandat na čelu Palestinske samouprave, koji je počeo u januaru 2005, istekao je 2009, ali je nastavljen jer nisu održani izbori zbog dubokih podjela između Fataha, koji kontrolira Zapadnu obalu, i Hamasa, koji vodi Pojas Gaze.

Abbas je nedavno najavio da će uskoro objaviti detalje o ubistvu i ubicama palestinskog lidera Arafata, koji je umro pod sumnjivim okolnostima prije 12 godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Pojas Gaze slavi 48. rođendan Fataha. Desetine hiljada pristalica tog pokreta – prvi su put na ulicama Gaze – otkako je došlo do raskola među palestinskim frakcijama 2007. godine. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prošlog je mjeseca pristalicama drugog pokreta – Hamasa dopustio proslavu na Zapadnoj Obali. Oba slavlja tumače se kao prvi korak ka unutarpalestinskom […]

Published On 04 Jan 2013

Prošla je godina od kada su Hamas i Fatah formirali palestinsku vladu nacionalnog jedinstva.Ali dvije strane još nemaju zajednički stav u vezi sa Izraelom, a zbog njihovih sporova najvišu cijenu plaća stanovništvo. 

Published On 02 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO