Zatvoreno 4.500 sajtova zbog trgovine lažnom robom

Na neprovjerenim stranicama kupci izlažu svoj računar ili mobilni telefon cyber napadima (EPA)

Policija i agencije za provođenje zakona širom Evrope zatvorile su, u obimnoj operaciji Europola, više od 4.500 web stranica zbog trgovine falsificiranom robom, često putem društvenih mreža, saopćili su zvaničnici.

Agencije iz 27 zemalja, pretežno evropskih, ali i iz SAD-a i Kanade, udružile su snage u ovoj operaciji, prenosi AFP.

Europol, koji nije precizirao koliko je dugo operacija trajala, saopćio je da falsifikatori putem interneta prodaju sve – od luksuzne robe, sportske opreme, rezervnih dijelova i elektronike do lijekova, kozmetičkih proizvoda i druge lažne robe.

Ugroženi zdravlje i sigurnost kupaca

“Internet je postao glavni kanal za elektronsku trgovinu. Momentalni globalni domet i anonimnost omogućavaju da se putem interneta proda skoro sve, bilo kome i bilo kada”, istakla je Evropska policijska služba.

Falsifikatori, dodaje se u saopćenju, to znaju i sve više koriste neograničene mogućnosti koje internet pruža.

Europol je, međutim, upozorio da, “uprkos tome što se kupovina takve robe može činiti povoljnom, ti proizvodi mogu ozbiljno ugroziti zdravlje i sigurnost kupaca”.

Direktor Europola Rob Wainwright zaključio je da je u ovogodišnjoj operaciji zatvoren znatno veći broj web stranica nego prošle godine.

U sklopu iste akcije, holandska policija je, pretraživši kuće i skladišta, u protekle dvije sedmice u Holandiji uhapsila 12 osoba.

Većina racija u Holandiji pokrenuta je zbog prodaje falsificirane robe na Facebooku i Instagramu, a tom prilikom je zaplijenjeno više od 3.500 odjevnih i luksuznih predmeta s lažnim proizvodnim markama, uključujući cipele, tašne i parfeme koji su prodavani kao Nike, Adidas i Kenzo, s tržišnom vrijednošću od više hiljada eura.

Teško uočiti razliku

Europol je objavio vodič koji korisnike interneta uči kako da prepoznaju lažne web stranice i prevare na društvenim mrežama, upozorivši kupce da budu oprezni.

“Kada kupujete putem interneta, veća je vjerovatnoća da postanete žrtva falsifikatora, jer teže uočavate razlike između falsifikata i originala kada ne možete da fizički pogledati i osjetite proizvod”, navodi Europol.

Također upozorava da, koristeći nezakonite web stranice, kupci izlažu svoj računar ili mobilni telefon cyber napadima.

Izvor: Agencije