Kuba oplakuje Castra: Otišao je dio historije

U ponedjeljak je počela dvodnevna komemoracija za bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra. Više desetaka tisuća ljudi se očekuju na Trgu revolucije u Havani, gdje će odati počast vođi Kubanske revolucije, koji je umro u petak u 91. godini.

Noćni klubovi su zatvoreni, prekinuta su sportska natjecanja, a uvedena je zabrana prodaje alkohola tokom razdoblja žalosti. Al Jazeerin reporter Alan Fisher je razgovarao s građanima Havane o tome šta misle o smrti Castra.

Dah prošlosti nije teško pronaći u Havani. Povijest je na svakoj ulici. Sada, nakon smrti Fidela Castra, značajan dio povijesti je otišao. Zastave širom glavnog grada izvješene su na pola koplja. Čovjek koji je donio komunističku revoluciju promijenio naciju i napisao svoje poglavlje u priči o Kubi.

‘Osjećam duboku bol’

“Pomalo smo tužni. Ovo je nenadoknadiv gubitak, ali na neki način to će nas ojačati, jer će njegove ideje ostati u nama”, tvrdi jedan stanovnik Havane.

“Nikada nisam podržavao sistem. Ne slavim njegovu smrt, ali nemam visoko mišljenje o njemu. Ne smatram ga velikim čovjekom”, dodaje drugi.

Fidel Castro je vlast preuzeo 1959. godine i vladao je zemljom sve do 2006. godine, kada je sišao s vlasti. Iako ga neki hvale zbog napretka u obrazovanju, pismenosti i zdravstvu, politički protivnici su zatvarani ili ubijani, veliki broj njih je prognan iz zemlje, a svako neslaganje sa sistemom brutalno je suzbijano. Marta Fonseca je bila djevojčica kada je Castro došao na vlast u Havani. Boli je njegova smrt.

“Zbog gubitka, osjećam duboku bol. Oni rođeni nakon revolucije nemaju razumijevanja za ono što je predstavljao za nas. On nas je oslobodio”, kaže Marta.

Dio života svakog Kubanca

Nakon što je njegov brat Raul Catro preuzeo vlast 2006. godine, došlo je do skromnih promjena, poticanja malog biznisa i do ograničenog otvaranja gospodarstva. Američki predsjednik Barack Obama posjetom Havani početkom godine okončao je izolaciju tog otoka.

“Oči svijeta su sada uprte u Kubu. Neki smatraju da su Fidel i njegovi nekompromisni komunistički stavovi bili prepreka promjenama. A možda je to samo izgovor vodstva koje je željelo pokazati znakove novog pristupa, ali nisu smjeli riskirati da izgube vlast”, javio je Fisher.

Kuba će idućih sedam dana provesti u žalosti za osobom koja je bila dio života svakog Kubanca. Nakon toga počet će pisati novo poglavlje – bez Fidela Castra.

Izvor: Al Jazeera