Istraga o zlostavljanju nogometaša u Engleskoj

Bivši engleski nogometaš Andy Woodward (43) priznao je prošle sedmice da je seksualno zlostavljan kada je bio dijete (Getty Images)
Bivši engleski nogometaš Andy Woodward (43) priznao je prošle sedmice da je seksualno zlostavljan kada je bio dijete (Getty Images)

Nogometni savez Engleske (FA) potvrdio je da je započeo istragu o navodnom seksualnom zlostavljanju mladih igrača u engleskom nogometu.

Nekoliko bivših fudbalera, poput Davida Whitea, Andyja Woodwarda i Stevea Waltersa, izašlo je prethodnih dana u javnost istakavši kako su kao mladi igrači bili seksualno zlostavljani, a Nacionalno udruženje za sprječavanje zlostavljanja djece (NSPCC) je nakon toga dobilo više od 100 poziva, javljaju britanski mediji.

“Radimo sa policijom i podržavamo njihovu istragu, moramo osigurati da ne učinimo ništa što bi omelo ili ugrozilo krivični postupak”, navedeno je iz FA.

Trener osuđen zbog seksualnih prekršaja

FA je počeo i sopstvenu istragu koju predvodi nezavisna savjetnica Kate Gallafent. Provjerit će koje informacije su im bile dostupne u vezi sa određenim situacijama, koji klubovi su bili svjesni toga i koje akcije su preduzimali ili su trebali preduzeti.

Sportska jedinica NSPCC-a, koja sarađuje sa FA od 2000. godine, također će provesti nezavisnu reviziju.

Bivši engleski nogometaš Andy Woodward (43) priznao je prošle sedmice da je seksualno zlostavljan kada je bio dijete.

Woodwarda je dok je igrao za omladinsku selekciju Crewea zlostavljao njegov trener Barry Bennell, koji je kasnije osuđen zbog seksualnih prekršaja nad djecom.

Izvor: Agencije


Povezane

Kako zaštititi djecu od zlostavljanja? Da li okolina primjećuje i prijavljuje slučajeve nasilja? Koliko pomaže prevencija, a koliko sankcije?Kakve posljedice zlostavljanje ostavlja na psihološki razvoj djece? Nedavno okrutno ubistvo četvorogodišnjeg dječaka iz okoline Sarajeva, koji je pretučen do smrti, ponovo je pokrenulo pitanje zaštite djece od nasilja. Da li je nasilje nad djecom u porastu, […]

Seksualno zlostavljanje djeteta se pojavljuje u brojnim oblicima i podrazumijeva niz aktivnosti od neprimjernog udvaranja i dodirivanja odrasle osobe pa sve do traffickinga. To je svaka seksualna aktivnost ili ponašanje koje može emocionalno ili fizički povrijediti dijete, te svaka seksualna aktivnost ili ponašanje kojim se iskorištava dijete radi zadovoljenja seksualnih ili emocionalnih potreba druge osobe. […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO