Wisconsin će ponovo brojati glasove s predsjedničkih izbora u SAD-u

Kandidatkinja Zelenih na američkim predsjedničkim izborima Jill Stein u petak je službeno podnijela zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova s predsjedničkih izbora u državi Wisconsinu, koje bi, rekla je, trebalo početi “idući tjedan”.

Jill Stein kani zatražiti i ponovno prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji i u Michiganu, drugim dvjema spornim državama u kojima je Donald Trump, pobjednik izbora 8. studenog, osvojio tijesnu većinu.

Rasprava o sigurnosti izbornog sustava

Izborno povjerenstvo Wisconsina, na sjeveru Sjedinjenih Država, potvrdilo je da se “priprema za ponovno brojanje glasova” sukladno zahtjevu kandidatkinje Zelenih (Green Party).

Potonja je u petak na Twitteru najavila da će ponovno prebrojavanje “početi idućeg tjedna”. Povjerenstvo pak navodi da će se ono završiti najkasnije 13. prosinca, kako prenosi Hina.

Stein je na svojoj internetskoj stranici objavila da je prikupila više od 4,8 od sedam milijuna dolara potrebnih za taj postupak u tim presudnim trima državama.

Ističe da su izborni stručnjaci u tim državama utvrdili “‘statističke nepravilnosti’ koje potiču zabrinutost”.

Ovo novo prebrojavanje potiče raspravu o sigurnosti izbornog sustava.

SAD je u kampanji optužio Rusiju da je organizirala informatički napad na demokratsku stranku i na sustav glasovanja u više država kako bi utjecala na tijek izbora.

Sumnja u legitimnost izbora

Demokrati dovode u sumnju legitimnost izbora na kojima je njihova kandidatkinja Hillary Clinton osvojila dva milijuna glasova više od Trumpa, ali se predala zbog nedovoljnog broja elektorskih glasova.

Donald Trump je dobio 290 elektorskih glasova, a Hillary, koja nije osporila rezultat, 232.

Wisconsin (10 elektora) je izgubila za 27.000 glasova a Pennsylvaniju (20 elektora) za 60.000. U Michiganu (16 elektora) razlika je bila 10.704 glasa, po još neslužbenim podacima.

Izvor: Al Jazeera i agencije