Weber: Turska neće postati članica EU

Manfred Weber, EU, Europski parlament
Weber: Stupanje Turske u EU je isključeno (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da bi Turska trebala pažljivije prihvatiti upozorenje EU-a o zamrzavanju pregovora o članstvu i pobrinuti se za reforme koje Unija traži, prenosi Reuters pozivajući se na belgijske medije.

Prema njegovim riječima, rezoluciju koju je Europski parlament usvojio u četvrtak, a koja predviđa zamrzavanje pregovora o članstvu s EU, ne bi trebalo potcijeniti jer, iako nije obvezujuća, može proizvesti efekte u prijestolnicama zemalja članica koje odlučuju o članstvu.

Juncker: Izmijeniti antiteroristički zakon

Juncker je odbacio i prijetnju predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da će prekinuti dogovor o migrantima, kojim je zaustavljeno kretanje izbjeglica s Bliskog istoka prema Europi, i apelirao na njega da se pobrine za neophodne reforme.

Prema Junckerovim riječima, Turska bi prije svega trebala izmijeniti antiteroristički zakon, kako bi građani od EU dobili vizne olakšice, što je i dio sporazuma o izbjeglicama i migrantima. 

Šef frakcije Kršćanskih demokrata u Europskom parlamentu Manfred Weber rekao je kako je stupanje Turske u EU u potpunosti isključeno.

“Turska neće postati članica EU-a”, rekao je Weber u intervjuu listu Neue Osnabrucker Zeitung, prenosi Tanjug agenciju Sputnjik.

On smatra da je “razumnije” da se s Ankarom zaključe posebni sporazumi o suradnji u području ekonomije, kulture i razmjene studenata.

Rezolucija o obustavljanju pregovora

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u četvrtak u Strasbourgu usvojio rezoluciju kojom se poziva na obustavljanje pregovora o stupanju Turske u Uniju zbog ponašanja turskih vlasti. 

To je izazvalo oštru reakciju Ankare. Prema riječima turskog premijera Binalija Yildirima, taj dokument za Tursku nema nikakvu pravnu snagu.

Yildirim je pozvao lidere EU-a da se usprotive toj rezoluciji, za koju je rekao da predstavlja “manjak vizije”.

“To je beznačajno s našeg aspekta. EU treba odlučiti hoće li budućnost s Turskom ili bez nje”, rekao je turski premijer nakon usvajanja rezolucije, kako je ranije prenio AFP.

Izvor: Agencije