Poznate ličnosti o Castru

Pakistanski političar Imran Khan je na svom Twitter profilu napisao da je Castro bio ikona (EPA)

Mnoge poznate ličnosti su se na društvenim mrežama, izjavama i priopćenjima oglasile nakon smrti dugogodišnjeg lidera Kube Fidela Castra.

Predsjednik te zemlje Raul Castro je putem državne televizije objavio smrt svog brata. On je kazao da će se kremacija tijela održati u subotu.

Kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i dugo prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nazvao je u subotu kubanskog revolucionarnog čelnika Fidela Castra “brutalnim diktatorom koji je tlačio svoj narod šest decenija” i rekao je da će njegova administracija, kada preuzme dužnost 20. januara, učiniti sve da pomogne kubanskom narodu.

Trump: Kubanski narod zaslužuje slobodu

“Iako se tragedije, smrti i bol koje je prouzročio Fidel Castro ne mogu izbrisati, naša će administracija učiniti sve što može kako bi osigurala da kubanski narod konačno započne svoj put prema napretku i slobodi”, obećao je Trump.

“Dok Kuba i dalje ostaje totalitarni otok, nadam se da današnji dan obilježava udaljavanje od horora koji je predugo trajao i približavanje budućnosti u kojoj će divan kubanski narod konačno živjeti u slobodi koju zaslužuje”, rekao je on.

Još aktuelni predsjednik SAD-a Barack Obama saopštio je da će historija pokazati i procijeniti ogroman uticaj preminulog kubanskog predsjednika Fidela Castra na Kubu i svijet, prenose agencije.

On je u poruci, u kojoj je izjavio saučešće Castrovoj porodici, kazao da u ovom trenutku Amerika pruža ruku prijateljstva kubanskom narodu.

“Za vrijeme mog mandata, radio sam na ostavljanju prošlosti za nama i stvaranju budućnosti u kojoj odnosi dvije države nisu definisani razlikama, već stvarima koje dijelimo kao komšije i prijatelji”, kaže Obama.

Prema njegovim riječima, prethodnih šest decenija odnose SAD-a i Kube obilježile su nesloga i duboka politička neslaganja, ali da to treba ostaviti “u prošlosti”.

“Kubanski narod mora da zna da im je Amerika prijatelj i partner””, zaključio je Obama u saopštenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je Fidela “simbolom jednog razdoblja” i “iskrenim i pouzdanim prijateljem Rusije”, saopćio je Kremlj.

“Ime ovog istaknutog državnika se s pravom smatra simbolom jednog razdoblja u novijoj historiji svijeta”, napisao je Putin u telegramu kubanskom predsjedniku i Fidelovom bratu Raulu Castru, navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

“Velikan nas je napustio. Fidel je preminuo. Živjela Kuba! Živjela Latinska Amerika”, rekao je ekvadorski predsjednik Rafael Correa. 

Hollande: Nade i razočarenja kubanske revolucije

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma zahvalio je kubanskom predsjedniku na njegovoj pomoći i podršci u borbi protiv apartheida. 

“Predsjednik Castro se priklonio našoj borbi protiv apartheida. Inspirirao je kubanski narod da nam se pridruži u toj borbi”, priopćio je Zuma.

Francuski predsjednik Francois Hollande žali radi gubitka jedne velike ličnosti na svjetskoj sceni, no podržava zbližavanje Havane i Washingtona i izražava zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava koja su se dogodila pod Castrovom vladavinom.

“Fidel Castro je velika ličnost 20. stoljeća. Utjelovio je kubansku revoluciju u njezinim nadama, ali i naknadnim razočarenjima”, saopćio je francuski predsjednik.

“Francuska, koja je osudila kršenja ljudskih prava na Kubi, jednako se borila protiv američkog embarga nad Kubom, te je bila zadovoljna kad je vidjela da dvije države ponovno uspostavljaju dijalog i otvaraju međusobne odnose”, dodao je Hollande koji se s Castrom susreo u maju 2015., što je bila prva posjeta nekog francuskog čelnika Kubi od kubanske revolucije. 

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro apelirao je da se “nastavi nasljeđe” od, kako je naveo, oca kubanske revolucije.

“Svi revolucionari svijeta, moramo da nastavimo njegovo nasljeđe i nosimo njegov barjak nezavisnosti i socijalizma”, napisao je na Twitteru Maduro.

Podsjetivši na bliske veze Venezuele i Kube, Maduro je naveo da je bratu Fidela Castra i aktuelnom kubanskom predsjedniku Raulu Castru “prenio solidarnost i ljubav (Venezuele) za narod Kube”.

Mihail Gorbačov, bivši vođa Sovjetskog Saveza koji je dugo politički i ekonomski pomagao Kubi, rekao je kako će Fidel Castro ostaviti trajni trag na svoju državu i na svjetsku historiju.

“Fidel je bio čvrst i ojačao je svoju državu u vrijeme najgrublje američke blokade i u vrijeme velikog pritiska na njega”, prenosi agencija Interfax izjavu Gorbačova. 

“Usprkos tome izvukao je svoju državu iz blokade na put samoodrživog i nezavisnog razvoja”, dodao je bivši sovjetski čelnik. 

Pakistanski političar Imran Khan je na svom Twitter profilu napisao da je Castro bio ikona te da je on oslobodio svoju državu od imperijalizma.

Američki političar Carlos Curbelo je naveo da “smrt diktatora označava kraj dugog i zastrašujućeg perioda u historiji Kube”.

“Ljudi sa Kube trebaju našu podršku”, napisao je.

Američka političarka Ileana Ros-Lehtinen je napisala da je smrt “tiranina” i novi početak mogu biti dobri za Kubu. Navela je da ljudima sa Kube mora biti garantovana sloboda, demokratija i ljudska prava.

Castro je rođen u augustu 1926. godine.

Odrastao je na plantaži šećera u blizini grada Biran. Njegov otac je bio porijeklom iz španske provincije Galicije, a kada je imao 13 godina je došao na Kubu. Njegova majka je bila sluškinja.

Na Univerzitetu u Havani Castro je bio vođa studenata, a nakon studija je postao advokat.

Rodbina i nasljednici žrtava Castrovog režima, Kubanci koji su bježali pred revolucijom, bit će vjerojatno najžešći u pohodu na Kubu poslije Castra, smatraju analitičari.

Izvor: Agencije