Na Kubi devet dana žalosti zbog smrti Castra

Vlasti na Kubi proglasile su devet dana žalosti nakon smrti dugogodišnjeg lidera Fidela Castra.

Saopćeno je da će njegovi ostaci biti zakopani 4. decembra u jugoistočno gradu Santiago de Cuba.

“Od 26. novembra do 4. decembra svečanosti i javne aktivnosti će biti obustavljene. Državna zastava će biti spuštena pola koplja  na javnim zgradam i vojnim objektima“, saopćeno je, prenosi AFP.

Castro, nekadašnji kubanski predsjednik, umro je u 91. godini, objavila je ranije kubanska televizija.

Predsjednik Kube i njegov brat Raul Kastro kazao je ranije da će se kremacija tijela održati u subotu.

Kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i dugo prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina.

Teško je obolio 2006. godine, a vlast je predao dvije godine kasnije svom bratu Raulu Castru.

Vlada SAD-a je potrošila jednu milijardu američkih dolara pokušavajući da ubije Castra ili da ga skloni sa vlasti, ali on je na kraju umro od bolesti.

Branitelj siromašnih

Njegove pristalice su ga nazivale braniteljem siromašnih. Oni koji su se protivili njegovoj politici kažu da je odveo Kubu u ekonomsku katastrofu i da je uskratio osnovna prava milionima Kubanaca te ih otjerao u egzil.

Al Jazeerina reporterka Lucia Newman izvijestila je da Castrova smrt nije bila iznenađenje.

“On je bio osoba koja je inspirirala revolucionarni pokret širom svijeta, posebno u Latinskoj Americi. Kako je vrijeme prolazilo, sve manje smo čuli o Castru. Znamo da je desetak godina bio bolestan“, izvijestila je ona.

U julu 2006. su kubanske vlasti saopćile da Castro više nije na vlasti i on se nakon toga nikada više nije vratio politici. Pisao je kolumne za državne medije.

Raul Castro je u Kubi proveo ekonomske reforme, proširio privatni sektor i dozvolio Kubancima da prodaju svoje kuće i vozila, ali nije stekao istu reputaciju kao brat.

“Fidel je otac svih Kubanaca“, kazao je Euxiquio Del Toro, farmer u provinicije Granma.

Nakon studija postao advokat

U svojim govorima je upozoravao na opasnosti nuklearnog rata i klimatskih promjena. Apelirao je na mlade ljude da se bore za svjetski mir.

Castro je rođen u augustu 1926. godine. 

Odrastao je na plantaži šećera u blizini grada Biran. Njegov otac je bio porijeklom iz španske provincije Galicije, a kada je imao 13 godina je došao na Kubu. Njegova majka je bila sluškinja.

Na Univerzitetu u Havani Castro je bio vođa studenata, a nakon studija je postao advokat.

Rodbina i nasljednici žrtava Castrovog režima, Kubanci koji su bježali pred revolucijom, bit će vjerojatno najžešći u pohodu na Kubu poslije Castra, smatraju analitičari.

Izvor: Al Jazeera i agencije