Juncker Turskoj: Ne potcjenjujte upozorenja EU-a

Naredne će sedmice Evropska komisija predstaviti akcioni plan o evropskoj odbrani, kazao je Juncker (Arhiva)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da bi Turska trebala poslušati upozorenja Evropske unije oko prekida pregovora o članstvu i provesti reforme koje zahtijeva blok.

Juncker je istakao da se glasanje Evropskog parlamenta o prekidu pregovora s Ankarom ne bi trebalo potcijeniti jer, iako nije obavezujuće, “ono će proizvesti posljedice u prijestonicama” država članica EU-a koje odlučuju o članstvu.

Govoreći za belgijske novine Libre Belgique, Juncker je također odbacio prijetnje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana o ukidanju izbjegličkog sporazuma s EU-om koji je naglo umanjio priliv izbjeglica s Bliskog istoka i iz Azije u Evropu.

Preispitivanje antiterorističkih zakona

Zatražio je od Erdogana da provede neophodne reforme, počevši od preispitivanja antiterorističkih zakona, ukoliko želi da Turska dobije bezvizni režim za EU – ustupak koji je dio izbjegličkog sporazuma.

Juncker je također negirao da će podnijeti ostavku ukoliko Martin Schulz izgubi poziciju predsjednika Evropskog parlamenta, negirajući medijske izvještaje još snažnije nego u ranijim izjavama.

Schulz, njemački političar lijevog centra, odlučio je da ne zatraži novi mandat, u potezu koji će vjerovatno pomjeriti politički balans unutar Unije.

Pomjeranja u korist evropskog desnog centra mogla bi potegnuti pitanja oko Junckerovog ostanka na položaju i predsjedanja Donalda Tuska nad Evropskim vijećem koje čine vlade članica EU-a.

“Sudeći po zakonskim dokumentima, ja sam na položaju do prvog novembra 2019. godine“, kazao je Juncker.

Akcioni plan o evropskoj odbrani

U novim oštrim komentarima protiv novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, Juncker je naglasio da je kandidatkinja Demokratske stranke Hillary Clinton dobila više glasova od njega, iako je izgubila na izborima.

Juncker je ranije izjavio da Trump ima ignorantski odnos prema Evropi i da njegov izbor predstavlja rizik za odnose između EU-a i SAD-a.

“EU treba shvatiti Trumpove prijetnje da će umanjiti američki angažman prema evropskoj sigurnosti kao razlog za jačanje svoje zajedničke odbrambene politike“, kazao je Juncker, dodajući da Trump ponavlja upozorenja kakva su već uputili njegovi prethodnici.

Naredne će sedmice Evropska komisija predstaviti akcioni plan o evropskoj odbrani, kazao je Juncker, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Manfred Weber, EU, Europski parlament

Šef kršćanskih demokrata u EP za sporazume o suradnji, Juncker poručio da Turska pažljivije prihvati upozorenje EU-a.

Published On 26 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO