Izrael nastavlja borbu sa vatrenom stihijom

SAD su u Izrael uputile specijalni avion Boing 747 poznatiji kao Supertanker koji se smatra najnaprednijim avionom za gašenje požara (EPA)

Izraelski vatrogasci i dalje nastavljaju borbu sa vatrenom stihijom koja je zahvatila centralne i sjeverne dijelove zemlje.

Nastoje ugasiti požar koji prijeti naseljima u blizini Jerusalema. U pomoć su im pritekle kolege iz Turske, Grčke, Hrvatske i Rusije, a premijer te zemlje Benjamin Netanyahu je kazao kako je prihvatio ponudu Jordana i Egipta da pošalju pomoć.

SAD je u Izrael uputio specijalni avion Boing 747 poznatiji kao Supertanker koji se smatra najnaprednijim avionom za gašenje požara.

Uhapšeno 13 osoba

Izraelske vlasti su uhapsile 13 osoba koje se sumnjiče za podmetanje požara na pojedinim lokacijama u zemlji.

Izrael je u četvrtak navečer prihvatio ponudu i Palestinske uprave da pošalje četiri vatrogasna tima da pomognu u gašenju požara.

Yousef Nassar, generalni direktor palestinske Civilne obrane, rekao je da ponuda predstavlja “humanitarnu poruku”.

Palestinci su pomogli Izraelu i tokom pogubnog požara 2010. godine.

Više desetaka hiljada ljudi je evakuirano u četvrtak iz Haife, trećeg po veličini izraelskog grada, zbog požara raslinja u posljednjih pet dana u zemlji.

U najtežem požaru u zemlji krajem 2010. na planini Carmel iznad Haife, poginulo je 44 osoba i u tri dana je izgorjelo nekoliko hektara.

Izvor: Agencije