Ispovijesti ilegalnih imigranata u SAD-u

Velik dio ilegalnih imigranata radi poslove za koje ne treba stručna kvalifikacija (Anadolija)
Velik dio ilegalnih imigranata radi poslove za koje ne treba stručna kvalifikacija (Anadolija)

Najava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će podići zid na granici sa Meksikom i deportirati sve migrante koji nemaju dokumente zabrinula je blizu 11 milijuna ilegalnih migranata u toj zemlji. 

Milijuni imigranata su ilegalnim putevima došli u Sjedinjene Američke Države (SAD) i tu zasnovali život. Nakon Trumpovih predizbornih obećanja značajno je povećan rasizam i govor mržnje protiv muslimana i drugih manjina. 

Prema podacima iz 2014. godine u SAD-u se nalazi 11,1 milijuna ilegalnih migranata. Više od polovine, 52 posto, čine Meksikanci, zatim slijede migranti iz Srednje Amerike sa 15 posto i 12 posto iz Azije.

Među njima se nalazi i šest posto migranata iz Južne Amerike, pet sa Kariba, a pet posto iz Europe i Kanade. Preostali dio čine oni iz nekih drugih zemalja svijeta. 

‘Ne razumijemo zašto je Trump toliko protiv Meksikanaca’

Prema podacima PEW-a, oko osam od 11,1 milijuna aktivno sudjeluje na tržištu rada. Najviše ilegalnih imigranata nalazi se u Kaliforniji, Texasu, Floridi, New Yorku, New Jerseyju i Illinoisu. 

Oko 66 posto njih više od deset godina živi u SAD-u. Velik dio radi u sektorima za koje ne treba stručna kvalifikacija. Uglavnom rade kao perači u restoranima ili radnici na građevinama. 

Samo u New Yorku živi oko 750.000 ilegalnih migranata. Mnogi restorani na Manhattanu nude poslove ilegalnim migrantima iz Meksika.

Među njima je i Francisco Castillo, koji je 2008. godine došao u SAD ostavljajući u rodnoj zemlji suprugu i sina. 

Kako je kazao za Anadoliju, u SAD je prešao tako što je dao 1.500 dolara mafiji koja ga je prokrijumčarila u zemlju.

Jedan dio novca je dao u Meksiku, a ostatak nakon što je prešao granicu. Na ovaj čin se odlučio zbog loše ekonomske situacije u Meksiku, a u New Yorku živi u četverosobnoj kući s još sedam Meksikanaca. 

Sigurnosne mjere koje su u posljednje vrijeme poduzete na granicama utječu i na ilegalne prelaske. Castillo je istaknuo da je cijena ilegalnog prelaska kod mafije porasla na 8.000 dolara. 

Nakon pobjede Trumpa, prema Castillovim riječima, diskriminacija je povećana posebno u južnim dijelovima SAD-a. On do sada nije imao problema, ali je izrazio zabrinutost zbog novonastale situacije u toj zemlji. 

“Ne razumijemo zašto je Trump ovoliko protiv nas Meksikanaca”, poručio je Castillo. Istaknuo je da im se pripisuju različite stvari poput dilanja droge, silovanja i sličnih. 

Bez osiguranja, liječničke pomoći…

Castillo je dodao da se oni, kao ilegalni migranti, suočavaju s velikim problemima, nemaju osiguranje, ne mogu otići liječniku kada je potrebno…

U istom restoranu s njim radi i Agustin Celestino koji je 2004. godine došao u SAD ostavljajući suprugu i dvoje djece. U 12 godina s njima samo razgovara telefonom, a tjedno im šalje 200 dolara. 

“S tim novcem tamo mogu lijepo živjeti”, kaže je Celestino. Nada se da će jednog dana dobiti dozvolu za boravak u ovoj zemlji te da će imati priliku da vidi suprugu i djecu. 

I 35-godišnji Jesus Flores od 2001. godine je u SAD-u. Radi u ugostiteljskom sektoru, a 2005. godine se prvi put ilegalnim putem vratio u Meksiko, vidio obitelj i 2006. opet vratio u SAD.

Flores se ne misli vraćati u Meksiko, ali ističe da je njihova budućnost neizvjesna.

“Nisam išao u školu. Nemam priliku naći dobar posao u Meksiku i zaraditi novac. Možda je opasno, ali ostajem ovdje”, poručio je.

Meksikanka Laura radi na blagajni u jednom marketu. Satnica je 11 dolara. 

“Ovo nije moja zemlja, ovo je zemlja Amerikanaca. Amerikanci su izabrali Trumpa i to poštujemo”, poručila je Laura.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO