Ispovijesti ilegalnih imigranata u SAD-u

Ilegalni imigranti, SAD
Velik dio ilegalnih imigranata radi poslove za koje ne treba stručna kvalifikacija (Anadolija)

Najava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će podići zid na granici sa Meksikom i deportirati sve migrante koji nemaju dokumente zabrinula je blizu 11 milijuna ilegalnih migranata u toj zemlji. 

Milijuni imigranata su ilegalnim putevima došli u Sjedinjene Američke Države (SAD) i tu zasnovali život. Nakon Trumpovih predizbornih obećanja značajno je povećan rasizam i govor mržnje protiv muslimana i drugih manjina. 

Prema podacima iz 2014. godine u SAD-u se nalazi 11,1 milijuna ilegalnih migranata. Više od polovine, 52 posto, čine Meksikanci, zatim slijede migranti iz Srednje Amerike sa 15 posto i 12 posto iz Azije.

Među njima se nalazi i šest posto migranata iz Južne Amerike, pet sa Kariba, a pet posto iz Europe i Kanade. Preostali dio čine oni iz nekih drugih zemalja svijeta. 

‘Ne razumijemo zašto je Trump toliko protiv Meksikanaca’

Prema podacima PEW-a, oko osam od 11,1 milijuna aktivno sudjeluje na tržištu rada. Najviše ilegalnih imigranata nalazi se u Kaliforniji, Texasu, Floridi, New Yorku, New Jerseyju i Illinoisu. 

Oko 66 posto njih više od deset godina živi u SAD-u. Velik dio radi u sektorima za koje ne treba stručna kvalifikacija. Uglavnom rade kao perači u restoranima ili radnici na građevinama. 

Samo u New Yorku živi oko 750.000 ilegalnih migranata. Mnogi restorani na Manhattanu nude poslove ilegalnim migrantima iz Meksika.

Među njima je i Francisco Castillo, koji je 2008. godine došao u SAD ostavljajući u rodnoj zemlji suprugu i sina. 

Kako je kazao za Anadoliju, u SAD je prešao tako što je dao 1.500 dolara mafiji koja ga je prokrijumčarila u zemlju.

Jedan dio novca je dao u Meksiku, a ostatak nakon što je prešao granicu. Na ovaj čin se odlučio zbog loše ekonomske situacije u Meksiku, a u New Yorku živi u četverosobnoj kući s još sedam Meksikanaca. 

Sigurnosne mjere koje su u posljednje vrijeme poduzete na granicama utječu i na ilegalne prelaske. Castillo je istaknuo da je cijena ilegalnog prelaska kod mafije porasla na 8.000 dolara. 

Nakon pobjede Trumpa, prema Castillovim riječima, diskriminacija je povećana posebno u južnim dijelovima SAD-a. On do sada nije imao problema, ali je izrazio zabrinutost zbog novonastale situacije u toj zemlji. 

“Ne razumijemo zašto je Trump ovoliko protiv nas Meksikanaca”, poručio je Castillo. Istaknuo je da im se pripisuju različite stvari poput dilanja droge, silovanja i sličnih. 

Bez osiguranja, liječničke pomoći…

Castillo je dodao da se oni, kao ilegalni migranti, suočavaju s velikim problemima, nemaju osiguranje, ne mogu otići liječniku kada je potrebno…

U istom restoranu s njim radi i Agustin Celestino koji je 2004. godine došao u SAD ostavljajući suprugu i dvoje djece. U 12 godina s njima samo razgovara telefonom, a tjedno im šalje 200 dolara. 

“S tim novcem tamo mogu lijepo živjeti”, kaže je Celestino. Nada se da će jednog dana dobiti dozvolu za boravak u ovoj zemlji te da će imati priliku da vidi suprugu i djecu. 

I 35-godišnji Jesus Flores od 2001. godine je u SAD-u. Radi u ugostiteljskom sektoru, a 2005. godine se prvi put ilegalnim putem vratio u Meksiko, vidio obitelj i 2006. opet vratio u SAD.

Flores se ne misli vraćati u Meksiko, ali ističe da je njihova budućnost neizvjesna.

“Nisam išao u školu. Nemam priliku naći dobar posao u Meksiku i zaraditi novac. Možda je opasno, ali ostajem ovdje”, poručio je.

Meksikanka Laura radi na blagajni u jednom marketu. Satnica je 11 dolara. 

“Ovo nije moja zemlja, ovo je zemlja Amerikanaca. Amerikanci su izabrali Trumpa i to poštujemo”, poručila je Laura.

Izvor: Agencije