Dio Eiffelovog tornja prodat za pola miliona eura

Željezni toranj je izgradio francuski inženjer Gustave Eiffel (EPA)

Dio stepenica čuvenog Eiffelovog tornja prodat je na aukciji za pola miliona eura, što je deset puta više od prvobitne procjene.

Četrnaest stepenica od kovanog željeza koje su se nalazile između drugog i trećeg sprata tornja prodate su za 523.800 eura nakon žestokog nadmetanja u aukcijskoj kući Artcurial.

Predstavnik aukcijske kuće kaže da se odvijala dramatična prodaja među zainteresovanim kupcima kao i da su ponude rasle i za 20.000 eura, premašivši za deset puta prvobitnu procjenu od 40.000 eura.

Aukcionar Francois Tajan ističe da su stepenice prodate azijskom kupcu preko telefona.

Toranj građen nekoliko godina

Željezni toranj je izgradio francuski inženjer Gustave Eiffel. Najviša je građevina u Parizu i krasi gotovo svaku razglednicu grada svjetla. Velebna željezna konstrukcija građena je nekoliko godina i javnosti predstavljena 31. marta 1889. godine. Imala je ulogu ulaznog svoda za Svjetsku izložbu, koja je obilježavala stotinu godina od Francuske revolucije.

Bio je najviša zgrada u svijetu četrdeset godina, sve do izgradnje njujorške zgrade kompanije Chrysler.

Broj stepenica od dna do vrha građevine je tokom historije varirao, pa je na dan otvorenja toranj imao 1.710 stepenica, a danas ih nakon nekoliko renoviranja ima 1.665.

Dio stepenica uklonjen je s tornja 1983. kako bi se ugradio lift. Neke su kupili muzeji, a ostali su završili u udruzi Yoshii u Japanu, jedan dio nalazi se blizu njujorškoga Kipa slobode, a još jedan u Disney zabavnom parku na Floridi pokraj replike tornja.

Izvor: Agencije