Yildirim: Obustava pregovora štetnija za Evropu nego Tursku

Binali Yildirim, Turska, Premijer
Yildirim: Ako izbjeglice prođu, preplavit će Europu i preuzeti je, a Turska to sprječava (AP)

Premijer Turske Binali Yildirim upozorio je u četvrtak Europu da bi, bez pomoći Ankare, mogla biti “poplavljena” valovima izbjeglica i migranata i istaknuo da bi obustava pregovora EU-a s Turskom bila mnogo štetnija po Europu nego po Tursku, javlja Reuters.

“Mi smo jedan od faktora koji štite Europu. Ako izbjeglice prođu, preplavit će Europu i preuzeti je, a Turska to sprječava”, rekao je Yildirim u komentaru koji je turska televizija uživo prenosila, kako prenosi Tanjug.

Turski premijer je priznao da bi presjecanje veza s Europom bilo štetno po Tursku, ali je naglasio da bi to “za Europu bilo pet do šest puta štetnije”.

Poziv liderima EU-a na odbacivanje rezolucije

Yildirim je ranije u četvrtak izjavio da rezolucija kojom se poziva na zamrzavanje pregovora te zemlje o članstvu u Europskoj uniji, nema nikakvog značaja za Tursku i pozvao je lidere EU-a da se usprotive toj rezoluciji, za koju je rekao da predstavlja “manjak vizije”.

“To je beznačajno s našeg aspekta. EU treba odlučiti hoće li budućnost s Turskom ili bez nje”, rekao je turski premijer, kako je prenio AFP.

Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o zamrzavanju pregovora s Turskom o članstvu u EU-u, a moglo bi se reći da je to samo kulminacija odnosa između Unije i Turske, koji su znatno uzdrmani zbog različitih pogleda na izbjegličku krizu, ali i srpanjski pokušaj puča u toj zemlji, zaključila je francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više od 6.000 izbjeglica i migranata trenutno je u Srbiji. Iako je balkanska ruta prekinuta, uz pomoć krijumčara i dalje mnogi ulaze u ovu državu. Uz cijenu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura, riskiraju ilegalni prelazak granice. Iako bi rado nastavili ka zapadu Europe, one koje policija uhvati prebacuju u prihvatne centre na jugu […]

Published On 18 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO