Video: Rijeke se izlile iz korita na sjeverozapadu Italije

Nekoliko rijeka izlilo se iz korita na sjeverozapadu Italije, pričinivši veliku štetu, dok meteorolozi najavljuju kišu do subote.

U Liguriji i u Piemonteu zatvorene su ceste, brojne automobile su odnijele bujice, a ulice su poplavljene. U te dvije regije proglašen je povišen stepen pripravnosti.

U Piemontu će tražiti i  proglašenje prirodne nepogode.

Bujice podsjećaju na poplave iz 1994.

Italijanska televizija objavila je snimke nabujalog Tanara, pritoke Poa, koji je presjekao grad Garessio, u podnožju Alpa.

“Bojimo se, ovo podsjeća na 1994”, rekao je gradonačelnik Garessia, Sergio Di Steffano, prisjećajući se tadašnjih poplava.

Te godine u novembru u poplavi je poginulo 70 ljudi, a više od 2.200 je pretrpjelo štetu.

“Zatvorili smo sve mostove, tvornice i škole. Barovi i trgovine u središtu su poplavljeni. Glavna cesta je zatvorena”, dodao je.

Prefekt pokrajine, Giovanni Russo pozvao je stanovnike da ne izlaze iz kuća osim u slučaju krajnje nužde i da se drže podalje od vodenih tokova. Škole su ostale zatvorene u nekim dijelovima te regije.

Raste i zabrinutost zbog rijeke Po, malo nizvodnije, koja se mjestimice izlila iz korita i u Torinu bi mogla dosegnuti alarmantnu razinu do petka navečer.

Izvor: Agencije


Povezane

Osim u Albaniji, ugroženo je stanovništvo na jugozapadu Srbije, u Crnoj Gori, a Drina prijeti bijeljinskom kraju.

Published On 08 Nov 2016

U talijanskom gradu Veneciji, pri kraju je izgradnja sistema zaštite od poplava. Vlasti se nadaju da će time biti riješen problem klizanja tla i rasta nivoa mora, zbog kojih Trg svetog Marka redovno bude potpuno poplavljen. Naš dopisnik Paul Brennan posjetio je Veneciju i istražio kako će novi sistem funkcionirati.  

Published On 02 Jan 2013

Mađarska se i dalje suočava sa najvećim izlijevanjem Dunava u novijoj historiji zemlje. Talas poplava se spustio nizvodno. Potpuno su poplavljena naselja koja se nalaze 50 km sjeverno od Budimpešte. Novinar Al Jazeere Đorđe Kostić je u centru dešavanja.

Published On 09 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO