Video: Novi Airbus prvi put u zraku

Najveći evropski putnički avion sa dva motora Airbus A-350-1000 krenuo je danas u prvi probni let iz Tolousea.

Budući konkurent popularnom Boeingu 777 napravljen je od karbonskih vlakana, duži je za sedam metara i može da ponese četrdeset putnika više.

Njegovo prvo polijetanje pratili su šefovi avionske industrije koji su investirali u razvoj aviona vrijednog 356 miliona dolara. Planirano je da prvi let traje tri sata.

“A350-1000” može da primi 366 putnika i dizajniran je s ciljem da razbije Boeingov monopol u segmentu “mini-jumbo” aviona, koji imaju dva motora i nose do 350 ljudi.

Riječ je o većem rođaku modela Airbus A350-900, koji je ušao u upotrebu prošle godine. Oba aviona napravljena su od savremenih materijala kao i Boeing 787 Dreamliner. Ovi proizvođači utrkuju se u uštedi goriva i podizanju komfora za putnike.

Airbus je napravio tri primjerka novog modela, koji će biti intenzivno testirani tokom zime, a u upotrebu bi trebalo da uđu u drugoj polovini 2017. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

SAD i EU pristali na ukidanje sankcija nakon što je Iran ispunio zahtjeve iz nuklearnog sporazuma.

Published On 16 Jan 2016

Direktor Qatar Airwaysa kazao da motori koji se isporučuju za avion A320neo nisu dovoljno testirani na visoke temperature u Zaljevu.

Published On 26 Apr 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO