‘Štit Eufrata’: Poginula tri turska vojnika

Nakon napada, povrijeđeni vojnici su prebačeni u bolnice u turskim graničnim provincijama Kilis i Gaziantep (Arhiva)

Najmanje tri pripadnika Oružanih snaga Turske su poginula, a 10 ih je ranjeno uslijed zračnog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

U saopćenju iz Generalštaba turske vojske navedeno je kako su vojnici, u sklopu akcije “Štit Eufrata”, u 3:30 satu u Al-Babu bili meta zračnog napada Assadovih snaga, prenosi Anadolija.

“U zračnom napadu poginula su tri naša vojnika, 10 ih je ranjeno, među kojima jedan teže”, navodi se u sapoćenju Generalštaba.

Ranjeni vojnici su hospitalizirani i prebačeni u bolnice u turskim graničnim provincijama Kilis i Gaziantep.

Oslobođeno 1.800 kilometara kvadratnih

Ofanziva “Štit Eufrata” pokrenuta je 24. augusta na sjeveru Sirije radi neutralizacije prijetnji s akcentom na oružanu grupu Islamska država Irak i Levant i jačanja sigurnosti u sirijsko-turskom pograničnom pojasu.

Ofanzivu provode sirijske opozicione snage, a akciju podržavaju turske snage, kao i međunarodna koalicija za borbu protiv ISIL-a.

Od početka ofanzive do sada od ISIL-a je oslobođeno 1.800 kilometara kvadratnih teritorije, odnosno 215 naseljenih mjesta u sjevernom pograničnom pojasu Sirije.

Turski avioni uništili su ranije 17 položaja ISIL-a nedaleko od Al-Baba, na sjeveru Sirije, u okviru te operacije.

Riječ je položajima u gradovima Qabasin i Suflaniya.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski avioni uništili su 17 položaja grupe Islamska država Irak i Levant nedaleko od Al-Baba na sjeveru Sirije, u okviru operacije ‘Štit Eufrata’.

Published On 21 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO